Južnokorejski ljekari protestuju zbog najave o povećanju broja studenata medicine
(Izvor: AP)

Južnokorejski ljekari protestuju zbog najave o povećanju broja studenata medicine

Više stotina južnokorejskih ljekara protestovalo je danas u Seulu i drugim gradovima zbog vladinog plana da poveća broj studenata medicine. U Seulu su tokom marša nosili trasparetnt "Životima se protivimo povećanju broja studenata medicine bez saglasnosti medicinskih radnika".

Ljekarska udruženja tvrde da je povećanje broja studenata medicine za 2.000 od 2025. godine - previše naglo. Umjesto toga traže da se raspoloživi resursi iskoriste za povećanje plata u zdravstvu, za koje kažu da su trenutno preniske.

Vlast navodi da je Južnoj Koreji potrebno više ljekara, jer je među zemljama koje imaju najmanje ljekara u odnosu na broj stanovnika, pogotovo zbog činjenice da imaju sve starije stanovništvo.

Južna Koreja takođe ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu, a ljekara fali u ključnim oblastima poput akušerstva i pedijatrije. "Ako vlada želi da ljekari rade u ključnim sektorima, trebalo bi da izgrade mrežu pravne zaštite i prvo povećaju plate zaposlenim ljekarima kako se u tim sektorima ne bi osjećali da su pod pritiskom da će biti tuženi zbog nesreća, ili da budu opterećeni zbog previše posla", rekao je bivši predsjednik Korejskog medicinskog udruženja Joo Sooho.

Od 2006. godine medicinu u toj zemlji upisuje 3.058 studenata godišnje.

Ljekari su se prethodnih godina uspješno odupirali pokušajima vlade da poveća broj studenata, čak i tokom pandemije Covida-19. Južnokorejski mediji danas pišu da tokom ovog protesta ljekari neće dobiti širu javnu podršku.

federalna.ba/Beta

Južna Koreja ljekari
Južna Koreja ostavke
0 11.04.2024 09:36
Južna Koreja brakovi
0 19.03.2024 09:47
ljekari opkoljeno Sarajevo
0 07.03.2024 15:40
Južna Koreja ljekari
0 05.03.2024 14:21