videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Južnokorejski ambasador donirao CNC mašine za škole u Bihaći i Cazinu

Ambasador Južne Koreje u Hrvatskoj, a koji pokriva i Bosnu i Hercegovinu, posjetio je Unsko-sanski kanton. Južna Koreja je donirala strukovnim školama u Bihaću i Cazinu 100.000 dolara za nabavku opreme koja će olakšati školovanje CNC operatera koji su na tržištu rada jako traženi.

Računarska oprema i CNC mašine za Mašinsko-saobraćajnu školu u Bihaću i Prvu srednju školu u Cazinu značajna su donacija koja je unaprijedila praktičnu nastavu.

„Radi se o značajnoj opremi, o CNC mašinama koje će zasigurno u budućnosti pružiti kvalitetnija praktična znanja i pripremiti ih za tržište rada“, ističe ministar Ministarstva obrazovanja USK-a Almin Hopovac (SDP).

Zbog razvoja drvne i metalne industrije CNC operateri spadaju u deficitarna zanimanja.

„Doprinijet će razvoju i mogućnosti da se naši učenici dodatno educiraju, da bi to znanje iskoristili da ostanu unutar naše države, jer će steći kvalitetna znanj, a i firme se razviju na području države, pogotovo USK“, kazao je Ibrahim Mešanović, direktor Mašinsko-sabraćajne škole u Bihaću.

Enisa Felić profesorica je u Prvoj srednjoj školi Cazin: „Naši učenici uveliko već rade na tim mašinama, profesori su prošli obuku. Učenici obavljaju praktične zadatke tako da se nadam da ćemo s tom opremo našim učenicima osigurati kvalitenije znanje“.

Siguran sam da će ovi učenici znanjem stečenim na ovim mašinama pomoći Bosni i Hercegovini, istakao je korejski ambasador Kim Dong-chan: „Sada kad sam vidio opremu, uvjerio sam se da će se dobro obrazovati i biti dobar kadar na tržistu rada. S ministrom sam se dogovorio da zajedno odlučimo koje su to naredne donacije školama koje bismo mogli realizirati“.

Na sastanku sa delegacijom Vlade Unsko-sanskog kantona dogovoren je nastavak saradnje koji će, između ostalog, biti realiziran i kroz digitalizaciju obrazovnog sistema.

federalna.ba

Južna Koreja USK CNC
obrazovanje odraslih USK
0 20.05.2022 18:52
USK Christian Schmidt Državna imovina
0 18.05.2022 19:12
migranti migrantska kriza Bihać USK
0 29.04.2022 18:06
Joe Biden Japan Južna Koreja
0 28.04.2022 08:39
Mustafa Ružnić Nermin Kljajić migranti USK
0 24.04.2022 22:22