Južna Koreja tvrdi da je Sjeverna Koreja lažirala lansiranje velike interkontinentalne rakete

Južna Koreja tvrdi da je Sjeverna Koreja lažirala lansiranje velike interkontinentalne rakete

Vojska Južne Koreje saopćila je da je u najvećem raketnom testu Sjeverne Koreje do sada korištena starija, manja interkontinentalna balistička raketa, a ne masivna nova ICBM Hwasong-17, dijelom kako bi se pokušala spriječiti negativna domaća reakcija na neuspješno lansiranje.

Južnokorejski i američki zvaničnici zaključili su da se čini da je 24. marta bilo lansiranje ICBM Hwasong-15, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti ovog pitanja.

Washington se još nije javno izjasnio, a glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je novinarima u utorak da se test još uvijek analizira, prenosi Reuters.

Sjeverno Koreja je prvobitno ispalila Hwasong-15 u novembru 2017. godine, prije nego što je uvela moratorijum na testiranje ICBM-a koje je završeno prošlosedmičnim lansiranjem.

Analitičari su primijetili odstupanja u video snimcima i fotografijama koje su objavili sjevernokorejski državni mediji nakon tog lansiranja, rekavši da sjene, vremenske prilike i drugi faktori sugeriraju da je to rezultat ranijeg testa, vjerovatno neuspjelog lansiranja 16. marta.

federalna.ba/Fena

Južna Koreja Sjeverna Koreja