Južna Koreja testirala prvu balističku raketu more-zemlja

Južna Koreja testirala prvu balističku raketu more-zemlja

Južna Koreja testirala je stratešku balističku raketu more-zemlja (SLBM) sopstvene proizvodnje, prenosi agencija AFP objavu južnokorejske novinske agencije Jonhap.

Proba je bila prošle nedjelje sa nove također lokalno razvijene podmornice od 3.000 tona, opremljene sa šest vertikalnih lansirnih cijevi, navodi agencija, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, prenosi Slobodna Evropa.

Raketa je varijanta Hyunmoo-2B, dometa 500 kilometara. Planirano je da se proizvodi u velikom broju nakon dalje runde testova.

Jonhap navodi da probe novih raketa treba da doprinesu spremnosti Seula u odbrani od Sjeverne Koreje.

Južna Koreja se tako pridružila nekolicini zemalja koje su uspješno razvile SLBM.

Zvanični Seul je u ponedjeljak izdvojio skoro 1,5 triliona vona (1,3 milijarde dolara) za istraživanje i razvoj odbrambene tehnologije sljedeće godine u budžetskom zahtjevu koji je podnijet parlamentu. Ako bude odobren, to će predstavljati skok od 76 posto u istraživačkom budžetu Uprave Programa nabavki odbrane, koji će se koristiti za "aktivno razvijanje najnovijih, budućih tehnologija", navodi se u saopćenju za javnost.

S druge strane, kako piše AFP, Sjeverna Koreja također želi da dodatno ojača svoju moraricu. U januaru je Kim Džong Un rekao na kongresu vladajuće Radničke partije da je Pjongjang dovršio planove za podmornicu na nuklearni pogon.

federalna.ba/Fena

Južna Koreja balistička raketa
Južna Koreja google
0 14.09.2021 17:20
Južna Koreja koronavirus
0 03.09.2021 09:22
Južna Koreja kamere operacione sale
0 31.08.2021 12:34
Samsung lider zatvor Južna Koreja pomilovanje
0 13.08.2021 10:34