U Južnoj Aziji 55 posto djece pati zbog nedostatka vode
(Izvor: Fena/Ilustracija)

U Južnoj Aziji 55 posto djece pati zbog nedostatka vode

Oko 347 miliona djece u južnoj Aziji pati zbog nestašice vode, navodi se u najnovijem izvještaju UNICEF-a, UN-ove organizacije za pomoć djeci, objavljenom danas. 

Više od četvrtine sve djece na svijetu živi u regiji južne Azije, najmnogoljudnijoj regiji na svijetu, prenosi Reuters. 

Prema UNICEF-ovu izvještaju, 55 posto djece u južnoj Aziji pati od nedostatka vode - što je najveća stopa u svijetu.

- Sigurnost vode je osnovno ljudsko pravo, ali milioni djece u južnoj Aziji nemaju dovoljno vode u regiji pogođenoj poplavama, sušama i drugim ekstremnim vremenskim prilikama, koje sve više pokreću klimatske promjene - rekao je Sanjay Wijesekera, regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju.

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju krajem mjeseca, UNICEF poziva međunarodnu zajednicu da poduzme korake kako bi se djeci u naslijeđe ostavila planeta na kojoj vrijedi  živjeti.

U izvještaju se navodi da 594 miliona djece u svijetu još uvijek nema pitku vodu, osnovne sanitarne i higijenske uslove, što ih čini posebno ranjivima na nestašicu vode i opasnosti, šokove i stresove uzrokovane klimom.

Nedostatak vode utiče na dobrobit i rast djece, stvara nesigurnost u opskrbi hranom, pothranjenost i bolesti.

Nedostatak vode također utiče na poljoprivredu, industriju i ekonomski rast. Ako poljoprivrednicima loše ide, veća je vjerovatnoća da će djeca biti prisiljena na manuelni rad, navodi se u izvještaju.

Prošle godine u južnoj Aziji 45 miliona djece nije imalo pristup pitkoj vodi - više nego u bilo kojoj drugoj regiji. UNICEF je naveo da se ipak pristup vodi širi i poboljšava i nadaju se da će se taj broj prepoloviti do 2030. godine. 

federalna.ba/Fena

UNICEF nestašica voda djeca