Južna Afrika zatvara četiri privatna Univerziteta zbog brojnih malverzacija
(Izvor: BBC)

Južna Afrika zatvara četiri privatna Univerziteta zbog brojnih malverzacija

Vlada Južne Afrike naredila je zatvaranje četiri privatna Univerziteta nakon što je otkriveno da su oni objavljivali lažne rezultate ispita, kao i da nisu dostavljali svoje finansijske izvještaje, saopštilo je danas Ministarstvo obrazovanja te zemlje, prenosi BBC.

Ministar obrazovanja Blade Nzimande je u svom saopštenju naveo da je u toku velika istraga tih Univerziteta koje je nazvao "disfunkcionalnim" zbog velikog broja pritužbi od strane studenata i zaposlenih koje su u najvećoj mjeri ostale "neriješene". Mnogi studenti su se žalili na loš kvalitet nastave, manjak podrške i profesionalizma. Pored toga ti Univerziteti nisu prijavljivali godišnje finansijske izvještaje i nisu pribavili poresku potvrdu da bi dokazali svoju finansijsku održivost.

Ministarstvo je započelo proces zatvaranja tih visokoškolskih ustanova još u julu 2023. godine, međutim konačna odluka je donesena prošlog petka. Procjenjuje se će više od 13.000 studenata biti pogođeno tom odlukom, dok će mnogi ostati bez smještaja u studentskim domovima.

Vlada je apelovala na sve studente da pređu na druge fakultete kako bi nastavili svoje obrazovanje. Južnoafrička unija studenata pozdravila je ukidanje Univerziteta, rekavši da je odluka u najboljem interesu studenata, prenijeli su lokalni mediji.

federalna.ba/Beta

Južna Afrika univerziteti