JU Srednja škola Stolac postala prva škola izvrsnosti na području Hercegovine
(Izvor: Fena/Snaga mladih)

JU Srednja škola Stolac postala prva škola izvrsnosti na području Hercegovine

JU Srednja škola Stolac proglašena je prvom školom izvrsnosti na području Hercegovine, a na svečanoj ceremoniji održanoj u prostorijama te stolačke škole sudjelovali su djelatnici škole zajedno s kolegama iz drugih škola, predstavnicima nevladinih organizacija i ministrima.  

"U partnerstvu s JU Srednjom školom Stolac, uz neprestanu podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar, proteklo je deset godina tijekom kojih su provedene brojne aktivnosti s ciljem jačanja kapaciteta škole za provođenje jednog od 12 najboljih svjetskih znanstveno utemeljenih obrazovnih programa prevencije nasilja i promicanja zdravih stilova života među mladima, poznatog kao 'Program Y', saopćili su iz Udruženja "Snaga mladih". 
 
Kako su pojasnili, Srednja škola Stolac dobila je status škole izvrsnosti nakon što su ojačani kapaciteti koji su uključivali obuke nastavnog osoblja, jačanje kapaciteta učenika, provedbu istraživanja i jačanje psihosocijalnih kompetencija učenika na temelju metodologije Programa Y.

Tijekom procesa jačanja kapaciteta, educirano je nastavno osoblje, provedeno je više od 100 radionica na kojima je sudjelovalo najmanje 120 učenika, a čak 30 učenika postali su aktivisti - vršnjački edukatori. 
 
Udruženje Snaga mladih/Youth Power, u sklopu YMI programa, već dugi niz godina radi na prevenciji nasilja i promicanju zdravijih životnih stilova.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona organizacija surađuje s osnovnim i srednjim školama te univerzitetima.

"Kvalitet rada škole u Stocu je prepoznat te je sada proglašena Školom izvrsnosti. Ovo je jedna u nizu škola u Bosni i Hercegovini koja je dobila status Škole izvrsnosti i prva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona", poručili su iz Snage mladih.
 
Jačanje kapaciteta škole i postizanje statusa škole izvrsnosti omogućeno je projektom “Inicijativa mladića: Promicanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III”, koji su podržali Vlada Švicarske i CARE Njemačka, a provode ga Youth Power Mostar, CARE International Balkans te ostale partnerske organizacije, navodi se u saopćenju.
 
 federalna.ba/Fena

Prva škola izvrsnosti