Jovanović za Svijet: Putin manipuliše ekonomskim podacima

U aprilu 2011. godine, predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da Rusija u narednoj deceniji želi da postane peta ekonomija po snazi u svijetu.

Prije nekoliko dana je Putin na sastanku sa poduzetnicima aktivnim na ruskom Dalekom istoku, rekao da je Rusija postala prva ekonomija Evrope i peta u svijetu po paritetu kupovne moći.

Da li je to tako, i šta želi time da poruči ruski predsjednik, pitanja su za razgovor sa gostom magazina Svijet, Branimirom Jovanovićem iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Prema podacima Svjetske banke, Rusija je po BDP-u ušla u top deset ekonomija u svijetu, tačnije na osmo mjesto preteknuvši Italiju. Upitan da pojasni tu distinkciju u Putinovom tumačenju i nalazima Svjetske banke, Jovanović naglašava da Putin manipuliše podacima.

„Podaci o BDP-u su podložni manipulacijama jer ih postoji deset različitih. Postoji nominalni i realni BDP, ukupni BDP države i po glavi stanovnika… Uvijek čovjek mora biti obazriv kad priča o ovim podacima. To što priča Putin je manipulacija podataka. Ako hoćete da govorite o ekonomskoj snazi i bogatstvu države, onda pričate o nominalnom BDP-u u tekućim cijenama. Nominalni BDP Rusije posljednje godine je bio oko dva triliona dolara, to je nešto više od dva posto ukupnog svjetskog BDP-a. Njemački BDP je skoro duplo veći nego ruski, ako pogledate Francusku, Britaniju, pa čak i Italiju, oni su još uvijek veći od Rusije“, pojasnio je.

Napominje da 'nije baš ni tačno da je Rusija u top 10'. Po podacima MMF-a, Rusija je 12. u svijetu, iza svih velikih zemalja, naveo je.

Ipak, kaže Jovanović, ekonomski indikatori za rusku privredu posljednje dvije godine nisu tako loši.

„Ruski BDP se malo povećao posljednjih godina, danas je nešto više od dva posto, a prije početka rata bio je manji od dva. Rusija je prošle godine imala veći rast BDP-a od svih razvijenih zemalja. To nije čudno - manje razvijene zemlje rastu brže od više razvijenih“, objasnio je on.

Jovanović, između ostalog, navodi da dugoročno Rusija 'nema i neće imati privredu'.

„Ne gladuju, ali je to privreda koja nema potencijala za razvoj - nema tehnologije, ideje, bilo koji novi trend – Rusa nema tamo“, zaključio je on.

federalna.ba

Svijet Branimir Jovanović
Svijet
0 17.05.2024 19:58
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
raseljeni Svijet
0 14.05.2024 09:57