Još traje potraga za nestalim u apokaliptičnim poplavama u Libiji

Reporterska ekipa Anadolu posjetila je libijsku regiju koja je nedavno pogođena olujom "Daniel", koja je iza sebe ostavila apokaliptične posljedice u širokom pojasu od Derne do Bengazija.

Najteža situacija s najviše poginulih je u gradu Derna, gdje su katastrofu pogoršala rušenja dvije brane, ali i u susjednim gradovima je situacija veoma teška.

Derne, Beyda, Suse, Merc i Bengazi zatrpani su u mulju i pretrpjeli su velike gubitke u ljudstvu, ali i infrastrukturi.

Gradonačelnik Suse Vail Berik je u svojoj izjavi od 11. septembra naveo da je najmanje 50 porodica nestalo u tom gradu.

Velika šteta nastala je i u dolini Kud između gradova Beyde i Al Marja. Najmanje 22 mještanina tamošnjeg sela Verdiye je nestalo u poplavama.

U razgovoru s novinarom Anadolu, mještanin Abdulvahid Fercani rekao je da je njegov brat sa suprugom i djetetom nestao u poplavnim vodama i da od njih još uvijek nema vijesti.

Kazao je da je poplava uništila njihove kuće, automobile i radna mjesta.

"Uspjeli smo pronaći tijela samo sedam od 22 osobe koje je odnijela bujica. Među nestalima ima i egipatskih i sudanskih porodica", rekao je Fercani.

Eymen Muhammed, još jedan od stanovnika sela Verdiye, rekao je da su tijelo dvomjesečne bebe u mulju nagomilanom ispod drveta pronašli tek četiri dana nakon poplave.

"U susjednoj kući živjela je porodica, ali ni o njima nema vijesti", kazao je on.

Brojne kuće i poljoprivredna imanja i dalje su pod vodom u toj libijskoj regiji.

Ka poplavljenim područjima idu konvoji stotina kamiona i kamioneta koji prevoze pomoć prikupljenu u kampanjama organiziranim u glavnom gradu Tripoliju i drugim gradovima na zapadu Libije.

Oluja "Daniel" pogodila je istok Libije 10. septembra i izazvala je poplave u gradovima Bengazi, Bejda, Marj, Suse i Derna.

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamid Dibeybe proglasio je 11. septembra trodnevnu žalost u cijeloj zemlji zbog poplava, a Libijsko predsjedničko vijeće zatražilo je međunarodnu pomoć.

federalna.ba/AA

Libija potraga poplave