Još sedmoro Palestinaca, uključujući djecu, poginulo u izraelskom napadu

Još sedmoro Palestinaca, uključujući djecu, poginulo u izraelskom napadu

Sedmoro Palestinaca, uključujući najmanje troje djece, ubijeno je i još nekoliko je ranjeno večeras u izraelskom napadu iz vazduha kraj džamije u izbjegličkom logoru Džabalija na sjeveru pojasa Gaze, javili su palestinski mediji.

Njihovom smrću ukupan broj Palestinaca ubijenih od petka popodne, kada su počeli sukobi između izraelske vojske i Islamskog džihada, povećao se na 22, a broj ranjenih na oko 130.

Na fotografijama postavljenim na društvenim mrežama vide se tijela djece navodno ubijene u tom napadu, koji izraelski zvaničnici još nisu komentarisali.

Izraelska vojska nešto ranije saopštila da je pokrenula novi talas napada na ciljeve Islamskog džihada u pojasu Gaze.

Sukob je počeo u petak popodne ubistvom komandira te ekstremističke organizacije u talasu izraelskih udara, čiji je cilj bio da se spriječi ispaljivanje protivtenkovskih raketa iz Gaze, navodi AP.

U izraelskim napadima do ovog najnovijeg ubijena je jedna petogodišnja djevojčica i dvije žene.

U međuvremenu je jedan egipatski zvaničnik izrazio nadu da će Izrael pristati na prekid vatre što je prije moguće, u vrijeme kada se strahuje od eskalacije nasilja, jer će sutra jevrejski vjernici posećivati Brdo hrama u Jerusalimu, nazvano tako jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi.

Sada je na tom mjestu, koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Kako je naveo neimenovani zvaničnik upoznat sa pregovorima u kojima posreduje Egipat, ta zemlja vrši pritisak na Izrael da se prekid vatre proglasi večeras ili rano ujutru kako bi se smanjila napetost.

federalna.ba/Beta

žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
holokaust Izrael Jevreji Palestina Yair Lapid Mahmoud Abbas Olaf Scholz
0 18.08.2022 15:58
Qinghai poplave žrtve
0 18.08.2022 09:29
Izrael Turska Recep Tayyip Erdoğan Yair Lapid diplomatija
0 17.08.2022 15:17
Mahmoud Abbas Palestina Izrael holokaust Njemačka
0 17.08.2022 13:45