Još se nije rodio neko ko je ljepše opjevao Drinu i ko je ljepše govorio o sarajevskim mahalama

Goraždu su počeli „Dani Isaka Samokovlije“, kulturno-književna manifestacija koja se već 17 godina organizira u znak sjećanja na ovog pisca rođenog u gradu na Drini. Riječ je o čovjeku koji je svojim djelima obogatio bosanskohercegovačku književnost, a  inspiraciju je crpio iz podneblja u kojem je živio, a najviše Goražda i Sarajeva.

Goražde, Drina, Sarajevo - dva grada i jedna rijeka - zauvijek su Samokovliju oblikovali kao čovjeka, ali i književnika.

Kako je kazao Eli Tauber, predstavnik Jevrejske zajednice u BiH, 66 godina je od Samokovlijine smrti, a još se nije rodio neko ko je ljepše opjevao Drinu i ko je ljepše govorio o sarajevskim mahalama.

Samokovlija je autor brojnih pripovijetki sa kojima je na velika vrata ušao u antologiju naše književnosti. Nosač Samuel, Plava Jevrejka i Hanka samo su neka od djela u kojima je pokazao sav raskoš svog talenta. Brojna djela stvarao je upravo u rodnom Goraždu, gdje je godinama radio kao ljekar. Upravo zbog toga, stanovnici grada na Drini njeguju manifestaciju „Dani Isaka Samokovlije“, kako bi sačuvali sjećanje na svog sugrađanina, kaže Sanid Zirak, član OO manifestacije.

Manifestacija je počela polaganjem cvijeća ispred biste u krugu Doma zdravlja koji danas nosi njegovo ime. Bila je to prilika i da se razgovara o inicijativi  koja bi rezultirala  ponovnom izgradnjom kuće u kojoj je pisac rođen.

federalna.ba

Isak Samokovlija Goražde Dani Isaka Samokovlije