Još petorica biciklista se povuklo sa Giro d'Italia zbog korona virusa
(Izvor: Ilustracija/cyclingnews)

Još petorica biciklista se povuklo sa Giro d'Italia zbog korona virusa

Još petorica biciklista povlače se sa trke Giro d'Italia, nakon što su bili pozitivni na korona virus, objavili su danas njihovi timovi. Današnju 11. etapu Gira neće početi vozači belgijskog QUICK-STEPA Jan Hirt, Josef Cerny , Louis Vervaeke i Mattia Cattaneo, kao i vozač AG2R CITROËN Andrea Vendrame.

Prethodno se u nedjelju uveče zbog pozitivnog testa povukao do tada vodeći u generalnom plasmanu Belgijanac Remco Evenepoel iz QUICK-STEPA.

"Nastavićemo da pratimo i sprovodimo naš protokol testiranja za tri preostala vozača i članove stručnog štaba", navodi se u saopštenju QUICK-STEPA.

Najbolji plasman od preostala tri vozača ima Belgijanac Ilan Van Wilder, koji se nalazi na 19. mjestu sa 12 minuta i sedam sekundi zaostatka za vodećim Britancem Geraintom Thomasom.

Od početka Gira ukupno je 14 vozača bilo pozitivno na korona virus. Još nekoliko biciklista je odustalo zbog zdravstvenih problema, ali se priroda njihove bolesti ne zna.

Nakon ukidanja zdravstvenog protokola, koji je posljednjih godina bio na snazi, nijedan propis ne obavezuje timove da isključe vozače pozitivne na korona virus.

Ipak, većina timova koristi princip predostrožnosti, zbog neizvjesnosti u vezi zdravstvenih posljedica povezanih sa ekstremnim naporima tokom takmičenja.

Nakon iznenađujućeg povlačenja Evenepoula, organizatori Gira najavili su pojačanje sanitarnih mjera, uz obavezu nošenja maski u svim zonama.

Na Giru je danas na programu 11. etapa od Kamajorea do Tortone, u dužini od 219 kilometara.

federalna.ba/Beta

Giro d'Italia koronavirus
Nijemac vakcina koronavirus
0 06.03.2024 11:00
Esmina Avdibegović antidepresivi anksiolitici lijekovi koronavirus pandemija
0 15.01.2024 23:44
Francuska pirotehnika koronavirus Dan Bastille
0 09.07.2023 16:01
Giro d'Italia biciklistička ruta skraćena vremenski uslovi
0 19.05.2023 12:00