videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Još nije jasno ko je poslao dronove na Moskvu

Posljednjih dana svjedočimo uveliko čudnom razvoju događaja u ukrajinskom ratu. Naravno, Rusija nastavlja kampanju zračnih udara, no i Moskva je pretrpjela napad dronovima dok se u region Belgoroda vodila prava bitka između ruskih snaga i ruskih dobrovoljaca koje Kremlj smatra ukrajinskim teroristima. Ukrajina negira bilo kakvu upletenost u te napade.

Ruska vojska saopćila je da je odbila ukrajinski pokušaj "invazije" na rusku pograničnu oblast u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina vojnika i tenkovi. U saopćenju se precizira da su neprijateljske snage pokušale da uđu na teritoriju Rusije kod Šebekina, grada od 40.000 stanovnika.

“Više od 30 ukrajinskih terorista, četiri oklopna borbena vozila, jedan višecjevni raketni bacač Grad, te jedan kamionet su uništeni u pograničnom području s ukrajinske strane”, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije.

No, teško je reći da su ostali samo na pokušaju ulaska u grad jer su organizacije Sloboda Rusiji i Ruski dobrovoljački korpus, kako sebe nazivaju ruski dobrovoljci koji se bore na strani Ukrajine, na društvenim mrežama emitirali snimak iz vozila na ulicama Šebekina, poručujući da ruska vojska može očekivati još njihovih napada.

“Privremeni smještajni centri su također uspostavljeni i u drugim gradovima, u Starom Oskolu, u Gubkinu. Hrana, voda, psihološka i medicinska pomoć također je svugdje organizirana”, saopćio je Valentin Demidov, šef regionalne vlade Belgoroda.

Vanredno je bilo i u Moskvi. Nebom iznad grada ponovo su, nakon nekoliko sedmica, letjeli dronovi kamikaze. Ovaj put ne prema Kremlju već jednoj od najbogatijih stambenih oblasti Moskve, u kojoj ruski predsjednik i elita imaju rezidencije.

Djelovala je ruska protuzračna odbrana. Oboreno je osam dronova, ali ne svi.  Neke su završile u stambenim objektima. Žrtava, kao ni povrijeđenih nije bilo. Ko stoji iza napada ostatku svijeta nije poznato, ali jeste Rusima.

“Kijevski režim je izabrao put zastrašivanja Rusije, njenih građana i napade na stambene zgrade. Ovo je jasan znak terorističkih aktivnosti i pokušaji da se isprovocira odgovor Rusije. Vidjećemo šta ćemo uraditi", poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Naknadno su Rusi objavili da se radi o dronovima proizvedenim u Ukrajini koji sa autopilotom imaju maksimalan doseg do 500 kilometara, a kada su vođeni operaterom, imaju domet od 100 kilometara. Ta činjenica već baca u sjenu rusku tvrdnju o ukrajinskim saboterima i teroristima, a posebno je pitanje kako su uspjeli doletjeti mimo moćne ruske protivzračne odbrane.

“Želim da kažem da je moskovski protivzračni odbrambeni sistem funkcionirao normalno, iako ima stvari na kojima moramo raditi”, rekao je Putin.

“Što se tiče dronova koji prelijeću i dolijeću do Moskve. Šta radite, kopilani? Vi ste kopilad. Podignite zadnjice iz ureda u kojima ste da bi branili ovu zemlju. Vi ste Ministarstvo odbrane. Niste učinili ništa da napredujemo. Kako dozvoljavate dronovima da stignu do Moskve?”, pitao je Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Wagner.

Kijev je negirao bilo kakvu povezanost s napadima, ali ukrajinski zvaničnici nisu krili da su uživali u gledanju.

“Drago nam je da gledamo i predviđamo njihov porast, ali mi naravno nemamo nikakve direktne veze sa tim. Možda nisu sve bespilotne letjelice spremne napadati  Ukrajinu i žele se vratiti svojim tvorcima”, rekao je Mihailo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine.

Uslijedila je serija osvetničkih napada na Kijev u kojima je poginuilo više osoba, među kojima i dvoje djece, međutim vojni analitičari sada ozbiljno razmatraju pitanja ranjivosti ruske vojske. Također, nameće se i pitanje političke otpornosti režima na sve učestalije napade na ruskoj teritoriji jer ako uzmu maha, biće ozbiljno poljuljano povjerenje u nedodirljivost establišmenta i vrijednosti koje zagovara.

Naime, Kremlj je situaciju u Belgorodu ocijenio alarmantnom, stanovništvo je u skloništima, evakuirano je više od 1000 djece kao i stari i bolesni. Možda su doista ruski partizani formirali respektabilnu vojnu silu, u šta je teško povjerovati, no u strategiji ratovanja Ukrajinci su već više puta nadmudrili Ruse. Možda je ukrajinska ofanziva i počela, a da Kremlj to i ne zna.

federalna.ba

Moskva Rusija dronovi Ukrajina