Još jedna rekordna sezona u Bosanskoj dolini piramida, gosti iz cijelog svijeta
(Izvor: Fena/ Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca)

Još jedna rekordna sezona u Bosanskoj dolini piramida, gosti iz cijelog svijeta

Iza Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" još je jedna izuzetno uspješna sezona, a jedinstveni Arheološko-turističko-sportski park "Ravne 2" i ove godine je oborio sve rekorde po posjetama gostiju iz cijelog svijeta, a već sada se može zvati i velikom galerijom umjetnina na otvorenom. 

Programska menadžerica parka "Ravne 2" Evelina Čehajić precizira da su od marta počele aktivnosti i otvorenja novih sadržaja u parku. Napravljen je Trg Nikole Tesle, a nakon toga i još jednu umjetnička instalacija – Besmrtni pjesnici ljubavne poezije sa bistama najvećih svjetskih pjesnika.

Tokom ljeta otvorena je i tradicionalna vedska kuća, još jedno mjesto meditacije i smiraja, a postavljen je i kip  najvećeg kralja naših prostora Tvrtka I Kotromanića, te ubrzo potom i još dvije instalacije – statua kraljice Teute i unikatni stećak sa kosmičkim simbolima. U pitanju su radovi autora Damira Šabića i Adisa Eliasa Fejzića.

Centralni događaj u parku "Ravne 2" je obilježavanje dolaska ljeta i festival koji se svake godine održava povodom ljetnog solsticija. I ove godine festival je privukao velika regionalna muzička imena, a tokom festivala su održani i brojni drugi događaji.

- Svakako najznačajniji godišnji događaj je festival povodom ljetnog solsticija "Summer Solstice Festival", a tokom pet dana ovogodišnjeg festivala imali smo priliku uživati u nastupima Milice Todorović, Crvene Jabuke i Zostera. Održane su i brojne radionice, predavanja i drugi događaji. U parku smo imali i nastupe velikog broja kulturno – umjetničkih društava iz BiH i drugih zemalja, predavanja, promocije knjiga, a događaj koji je prvi put održan ove godine "Lideri svjesnosti" je privukao najznačajnija imena naših prostora u Visoko - istaknula je Čehajić.

Događaji sportskog, ali i humanitarnog karaktera su također odlika parka "Ravne 2", a bilo ih je i ove godine. Čehajić navodi da su posebno ponosni na događaj "Sportske zvijezde za djecu bez roditelja" te potom "Olympic Day" u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, teniski turnir "Pyramid Cup" uz učešće najboljih bh. tenisera, međunarodni rukometni turnir, kao i turnire u basketu.

Iako 2023. godina još nije završena, planovi za narednu se već uveliko kuju, pa tako posjetioce Parka i naredne godine očekuje mnoštvo događaja, otvorenje novih instalacija, sportski, kulturni, muzički i brojni drugi događaji, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

federalna.ba/Fena

Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca