Još jedan demonstrant ubijen u Sudanu u sukobima s vojskom

Još jedan demonstrant ubijen u Sudanu u sukobima s vojskom

U sukobima demonstranata i snaga bezbjednosti u Kartumu danas je ubijen još jedan demonstrant, četvrtog dana od vojnog puča koji je osudila međunarodna zajednica tražeći vraćanje civila na vlast u Sudanu.

Od ponedjeljka je u sukobima demonstranata i pripadnika snaga bezbjednosti ubijeno najmanje osam demonstranata a 170 je povrijeđeno, prema izjavama ljekara.

U ponedjeljak je general Abdel Fatah al Burhan raspustio vladu koja je trebalo da obezbijedi prelazak na demokratiju, uhapsio premijera, ministre i visoke civilne zvaničnike.

Savjet bezbjednosti UN je danas zatražio vraćanje prelazne vlade predvođene civilima u zemlji koja je pre dvije godine izašla iz 30-ogodišnje diktature.

Večeras je dvoje demonstranata u kritičnom stanju i moglo bi da bude još mrtvih, ali je teško uspostaviti kontakt sa predgrađem Kartuma gdje su se odigrali sukobi, naveo je Ljekarski odbor.

U tom predgrađu odvojenom od glavnog grada Sudana Nilom, snage bezbjednosti su pucale sa gumenim mecima i upotrijebili suzavac na demonstrante. Bilo je sukoba i u kvartu Buri u istočnom dijelu glavnog grada.

Čim je objavljeno da je izvršen puč pristalice prelaska vlasti na civile su izašle na ulice podigli barikade, palili gume na ulicama Kartuma.

Oni su danas branili svoje blokade u namjeri da blokiraju zemlju kampanjom civilne neposlušnosti na koju su pozvale gotovo sve opozicione partije, sindikati i druga udruženja.

Ostalo je otvoreno samo nekoliko pekara, dok su prodavnice, banke i restorani zatvoreni.

federalna.ba/Beta

žrtve sukob demonstracije demonstranti Sudan
Annalena Baerbock Ukrajina sukob
0 18.01.2022 09:02
žrtve UAE Husi Jemen pobunjenici
0 17.01.2022 22:30
žrtve protest Sudan
0 17.01.2022 22:26
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Slovenija omikron soj omikron
0 16.01.2022 12:48
Hrvatska pandemija koronavirus Covid19 virus žrtve
0 16.01.2022 12:42