Još bez dogovora o fosilnim gorivima na samitu COP28
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Još bez dogovora o fosilnim gorivima na samitu COP28

Na pregovorima UN-a o klimi u Dubaiju danas bi trebao proći kraj roka za postizanje dogovora koji je odredio domaćin, jer su zemlje izložene riziku izrazile bijes zbog predloženog kompromisa koji sprječava postepeno ukidanje fosilnih goriva, prenosi AFP.

Nakon još jedne noći cjenkanja do kasno u noć, nije bilo znakova da su pregovori COP28 o nacrtu sporazuma o smanjenju upotrebe fosilnih goriva pri kraju, dok su pregovarači čekali novi tekst nakon širokih kritika nacrta objavljenog u ponedjeljak.

Emiratski predsjednik samita COP28 više puta je vršio pritisak na skoro 200 zemalja da postignu ambiciozan dogovor do zvaničnog završetka pregovora u 11 sati ujutro po lokalnom vremenu, u pokušaju da iznudi odluke.

- Imamo vremena i spremni smo da ostanemo još malo - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Tim sa Maršalovih ostrva – niskog pacifičkog arhipelaga, kojem prijeti potapanje – obećao je da će ostati do kraja. Njegov pregovarač, John Silk, rekao je da njegova zemlja "nije došla ovdje da potpiše našu smrtnu presudu".

Voditelju kampanje su se nadali da će samit COP28 – organiziran u blistavoj metropoli izgrađenoj na petrodolarima – poduzeti historijski korak po prvi put pozivajući se na globalno postupno ukidanje fosilnih goriva, koja čine tri četvrtine emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju planetarnu krizu.

Ali najnoviji nacrt teksta od 21 stranice koji je iznio predsjednik COP28 Sultan Al Jaber – i sam šef nacionalne naftne kompanije UAE – ne ide toliko daleko da zahtijeva akciju u vezi sa fosilnim gorivima, samo predstavlja mjere koje bi nacije "mogle" poduzeti.

federalna.ba/Fena

samit fosilna goriva klima Dubai
Evropska Unija samit Ursula von der Leyen
0 17.06.2024 10:20
Volodimir Zelenski Ukrajina Švicarska samit
0 16.06.2024 18:51
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Olaf Scholz samit samit G7
0 15.06.2024 09:58