Jordanski kralj Abdullah sastao se s izraelskim ministrom odbrane Gantzom

Jordanski kralj Abdullah sastao se s izraelskim ministrom odbrane Gantzom

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz sastao se s jordanskim kraljem Abdullahom u Ammanu u utorak, u očiglednom zajedničkom naporu na ublažavanju izraelsko-palestinskih napetosti dok se sveti muslimanski mjesec ramazan približava.

Njihovi razgovori bili su usmjereni na “regionalne i sigurnosne izazove”, navodi se u izraelskom saopćenju.

Sastanak je uslijedio za dvodnevnim samitom u Izraelu kome su prisustvovali ministri vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i američki državni sekretar Antony Blinken.

Dok su se arapski ministri, u iskazivanju brige američkih saveznika zbog Irana, okupili u Izraelu, kralj Abdullah u ponedjeljak je učinio rijetku posjetu okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je održao razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Kraljeva posjeta u širokoj javnosti se smatra pokušajem da se izbjegne izbijanje bilo kakvih žarišta na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu uoči početka Ramazana i vjerskih praznika Ukrsa i Pesaha u narednom mjesecu - u nemirnom periodu u prošlosti.

Gantz je u Ammanu razgovarao s kraljem Abduhallom o “mjerama koje Izrael planira poduzeti u cilju prakticiranja slobode vjere u Jerusalemu, Judeji i Samariji", navodi se u izraelskom saopćenju, koje koristi biblijske nazive za Zapadnu obalu.

U saopćenju se ne pojašnjava koje bi korake Izrael mogao poduzeti na osiguranju slobode vjere u Jerusalemu, u kome se nalazi džamija Al-Aqsa, žarišno mjesto u kome bi konfrontacije između Palestinaca i izraelskih snaga mogle izazvati širi sukob.

Pozivajući se na sigurnosne beige, Izrael je uveo dobnu granicu za muslimanske vjernike koji obavljaju molitve u Al-Aqsi tokom perioda napetosti i ograničio je Palestincima putovanja u Jerusalem iz Zapadne obale, teritorije koju je osvojio, skupa s istočnim dijelom svetog grada u bliskoistočnom ratu u 1967. godini.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog održat će razgovore s kraljem Abdullahom u Jordanu u srijedu, saopćili su zvanični izvori za Reuters u utorak.

federalna.ba/Fena

Izrael Jordan
Izrael Rusija Ukrajina aneksija
0 30.09.2022 18:06
Mahmoud Abbas Yair Lapid Izrael Palestina
0 24.09.2022 10:57
Izrael Gabriel 5
0 21.09.2022 14:25
Izrael grnčarija opijum
0 20.09.2022 15:59
Izrael Palestina Zapadna obala
0 15.09.2022 09:29