John Hinckley, atentator na predsjednika Reagana, uskoro na slobodi
(Izvor: NPR)

John Hinckley, atentator na predsjednika Reagana, uskoro na slobodi

Sudac federalnog suda SAD-a odobrio je bezuvjetno puštanje na slobodu sljedeće godine za Johna Hinckleyja mlađeg, koji je ranio predsjednika Ronalda Reagana i još trojicu ispred hotela u Washingtonu, u neuspjelom pokušaju atentata 1981. godine, javlja NPR.

Hinckley sada ima 66 godina i posljednjih nekoliko godina živi izvan ustanove za mentalno zdravlje, što je rezultat postepenog ublažavanja nadzora. Njegov advokat rekao je da je "Hinckleyjevo puštanje na slobodu u junu iduće godine pravedna odluka i da je također opravdana i zakonom.

 - Nema nikakvih dokaza da on predstavlja bilo kakvu opasnost po okolinu - rekao je njegov advokat Barry Levine, dodajući da su prognoze za Hinckleya odlične kada je u pitanju njegovo mentalno zdravlje.

Tužiteljica Kacie Weston rekla je da je Ministarstvo pravde pristalo na nagodbu, ali je htjelo nadzirati Hinckleyja sljedećih devet mjeseci zbog dvije velike promjene u njegovom životu: prvi put će živjeti sam nakon otprilike 40 godina i zato što jedan od primarnih ljekara koji je bio zadužen za njegov slučaj odlazi u penziju i raspušta se terapijska grupa čiji je Hinckley bio član.

Ministarstvo pravde je najavilo da će podnijeti zahtjev sudu prije juna ako bude imalo novih zabrinutosti u vezi s Hinckleyjem.

federalna.ba/Fena

Svijet SAD John Hinckley Ronald Reagan