Jevgenij Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu na privatnoj ceremoniji
(Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

Jevgenij Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu na privatnoj ceremoniji

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin sahranjen je na privatnoj ceremoniji na groblju na periferiji Sankt Peterburga u utorak, šest dana nakon što je poginuo u neobjašnjivoj avionskoj nesreći.

Sahrana je obavljena daleko od blještavila medija i u potpunoj suprotnosti s drskim, samouvjerenim stilom kojim je Prigožin širio svoju reputaciju daleko izvan Rusije zbog nemilosrdnosti i ambicija.

- Oproštaj od Jevgenija Viktoroviča protekao je u zatvorenom formatu. Oni koji žele da se oproste mogu posjetiti groblje Porohovskoje - navela je njegova pres služba u kratkom postu na aplikaciji poruka Telegram.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju Prigožinov nadgrobni spomenik od tamnog granita okružen morem cvijeća, uglavnom crvenih ruža, na groblju na sjeveroistočnom rubu njegovog rodnog grada.

Tajnovitost je okruživala aranžmane sahrane za šefa plaćenika Wagnera koji je poginuo u avionskoj nesreći 23. augusta, dva mjeseca nakon pokretanja pobune, u najvećem izazovu vladavini predsjednika Vladimira Putina otkako je došao na vlast 1999. godine.

federalna.ba/Fena

Jevgenij Prigožin Wagner Rusija