videoprilog Zinaide Hamidović (Svijet)

Jesu li Navaljni i Assange razlika između Putina i Zapada

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange će najranije sljedećeg mjeseca saznati odluku o tome da je njegov advokatski tim uspio izvojevati pobjedu i osporiti izručenje SAD-u zbog optužbi za špijunažu ili je njegova duga pravna bitka u Britaniji završena. Dvojica sudija Višeg suda u Velikoj Britaniji saopštili su da će odvojiti vrijeme da razmotre presudu nakon dvodnevnog saslušanja na kojem su Assangeovi advokati tvrdili da bi njegovo izručenje u Sjedinjene Države bilo "flagrantno uskraćivanje pravde".

Ko je Julian Assange osnivač WikiLeaksa? Novinar istraživač, špijun, zviždač, prevarant ili kradljivac.  Za pristalice je  plemeniti borac za  istinu, a kritičare egzibicionista koji je ugrozio živote mnogih objavljujući brojne osjetljive informacije. Sada u zatvoru čeka odluku Visokog suda u London, čije sudije, nakon ključnog ročišta zatvorenog za javnost, odlučuju o njegovoj žalbi hoće li biti izručen SAD-u ili može nastaviti borbu za svoju slobodu na britanskim sudovima.  Žalio se na odluku Britanske vlade koja je 2022. godine potpisala nalog o njegovoj ekstradiciji.

 „Nadam se da će sudije donijeti takvu odluku da će moći uložiti žalbu. To će se dogoditi u slučaju da pobijedimo. Ako izgubimo, situacija će biti veoma ozbiljna zaista. U tom slučaju, sudije, britanska vlada može odlučiti ga odmah stave u avion za SAD’’, kazao je John Rees, aktivist u kampanji Oslobodite Assangea.

 „Vjerovatno je da će slučaj preći u nadležnost Evropskog suda za ljudska prava. Tako da je vjerovatnoća da će biti izručen u neposrednoj budućnosti veoma mala. I njegov veoma važan slučaj će se moći nastaviti, te će imati priliku iznijeti argumente prije budućih slučajeva“, smatra Simon Crowther, pravni savjetnik Amnesty Internationala.

Assange, sada već ozbiljno narušenog zdravlja izmoren decenijskom pravnom bitkom, nije prisustvovao saslušanju pred Visokim sudom u Londonu. Ostavio je  posljedice višegodišnji boravak u ambasadi Ekvadora u Londonu gdje se sklonio od izručenja SAD. Kulminirale su nakon što je 2019. Nakon što je izvučen iz ambasade zatvoren zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu i zatvoren u strogo čuvanom britanskom zatvoru Belmarš,  na jugoistoku Londona.

 „Njegovo zdravlje se pogoršava, mentalno i fizički. Njegov život je ugrožen svaki dan dok boravi u zatvoru. Ako bude izručen, umrijeće. Ono što se desilo Navaljnom može se desiti Julianu, i desiće se ukoliko bude izručen. Ali ne radi se samo o njegovom izručenju. Julian nikada uopšte nije trebao biti u zatvoru“, poručila je Stella Assange, Julianova supruga.

 „Ako njegova žalba bude odbijena i bude izručen, to bi značilo da bi sve veze sa porodicom, slamka spasa koja ga održava u životu u tom zatvoru, bile prekinute, i da bi bio izgubljen u užasnom zatvorskom sistemu Sjedinjenih Država“, smatra Gabriel Shipton, Julianov brat.

Assangeov pravni tim osim argumenata da je njegov slučaj politički motiviran i da  postoje brojna kršenja ljudskih prava, tvrdi i da posjeduju dokaze o tome da je CIA-e na Assangea namjeravala izvrši atentat dok je godinama živio ambasadi Ekvadora u Londonu.

 „Julian je  više  od 14 godina proveo u nekoj vrsti zatvora. Je li to u redu?“, kaže Richard Assange, Julianov otac.

MASA: „Nije!“

Richard: „Sva njegova  ljudska prava su suspendovana. Je li to u redu?“

MASA: „Nije!“

Vašington demantuje navode odbrane, a ono što Assangeu stavljaju na teret je  objava  ogromne količine povjerljivih vojnih i diplomatskih izvještaja putem  WikiLeaksa.  Postupak je to, kažu, za koji nema  opravdanja i kojim je prešao liniju novinarstva, a ušao na teritoriju obavještajne djelatnosti. Američki tužitelji žele suditi Assangeu po 18 tačaka optužnice vezenih za objavljivanje povjerljivih podataka i špijunažu na osnovu Zakona o špijunaži donesenom prije više od stotinu godina, nikada ranije korištenom protiv novinara. Prijeti mu zatvorska kazna i od 175 godina. 

„Assange je stvorio ozbiljan i neposredan rizik objavljivanjem stotina hiljada dokumenata u kojima su bez cenzure objelodanjena imena ljudi, koji su pružali informacije Sjedinjenim Državama. Neki od njih su živjeli u ratnim područjima i represivnim režimima. Time je uzrokovao ozbiljan i neposredan rizik da se nevinim ljudima fizički naudi ili da budu privedeni i zadržani u pritvoru na neodređeno vrijeme“, navela je advokatica optužbe Clair Dobbin.

Pravne bitke osnivača WikiLeaksa počele su ubrzo nakon što je 2010., njegov  web portal za uzbunjivanje, izazvao buru u javnosti objavom američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, kada su otkrivene informacije o tajnim vojnim operacijama i mučenjima te broju civilnih žrtava koji je bio mnogostruko veći od onog što je  Pentagon navodio. Stotine hiljada tajnih dokumenata pokazalo je svijetu drugačiju, neuglađenu, krvavu stranu akcija američke vojske. Otkrio je masivan i nesumnjivo neustavan program nadzora SAD-a koji je uticao na svakog građanina.

 „Cilj je iskoristiti Afganistan za pranje novca iz poreskih baza Sjedinjenih Država i Evrope preko Afganistana, a zatim nazad u ruke transnacionalne sigurnosne elite. Cilj je beskrajni rat, a ne uspješan rat“ – Julian Assange (2011.)

Nisu izostale ni stotina hiljade povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritizira svjetske vođe od ruskoga predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske obitelji. Objave WikiLeaksa bile su veoma neprijatne za američku vladu.  

 „Julian je postupio ispravno. Dobio je informacije koje su dokazivale da Sjedinjene Države i druge zemlje provode mučenja i ratne zločine, Ispunio je svoju dužnost prema javnosti, a sada ga se za to kažnjava“, smatra Stella Assange.

Assangeove mnogobrojne pristalice smatraju ga herojem protivljenja establišmentu. Širom svijeta sve je više glasova koji govore protiv progona Asanža i traže njegovo oslobađanje. Na njegovj strani su profesori prava,neki političari, novinarske organizacije i udruženja, kao i organizacije za ljudska prava i građanska prava.

 „Nemamo nužno uticaj na sud, ali je činjenica da protesti širom svijeta, mogu privoljeti vladu velike Britanije da dobro razmisli prije nego što ga smjesti na avion, ako njegova  žalba bude odbijena“, izjavila je Maryse Artiguelong, potpredsjednica Međunarodne federacije za ljudska prava

Australija, čiji je državljanin traži da bude vraćen u domovinu. Sedmicu prije suđenja, australijski parlament uz podršku premijera Anthonyja Albanesea, sa  86 glasova za i 42 protiv, pojačavajući pritisak na Sjedinjene Države i Veliku Britaniju usvojili su rezoluciju o njegovom povratku u domovinu.

 „Ono za šta je Assange optužen je objavljivanje nacionalnih sigurnosnih tajni. Niko to ne bi trebao podržavati“, smatra opozicioni zastupnik u parlamentu Australije Dan Tehan.

Andrew Wilkie, zastupnik u parlamentu Australije, kaže:

„Dvije trećine Predstavničkog doma glasalo je za prijedlog da se ovo okonča. To možda ne zvuči kao značajan događaj, ali do prošle sedmice nismo mogli privoljeti parlament da podrži Džulijana  – sada ga podržava. Uspjeli smo privoljeti našeg premijera i da iznese apsolutno snažan, jasan stav da je ovo trajalo dovoljno dugo i mora se okončati.“ Nadamo se da je to snažan signal britanskoj vladi i američkoj vladi“.

Slučaj Assange ponovo je u fokus svjetskih medija vratio pitanje o borbi za transparentnost rada vlada i informacija, ali i o zaštiti uzbunjivača i uređivanju interneta.

„Protiv Assangea se vodi postupak upravo za ono što novinari širom svijeta stalno rade. Dobivaju tajne informacije koje su od javnog interesa, i onda ih objavljuju iz svojih izvora. To znači da će se, ako Assange bude izručen SAD-u, novinari širom svijeta morati brinuti hoće li oni biti sljedeći ako  objave materijale koji ukazuju na ozbiljna kršenja ljudskih prava, ili optužbe za navodne ratne zločine“, dodao je Crowther.

Assangeov slučaj odavno više nije samo njegov. Odgovoriće i oni koji ga podržavaju, ali i oni koji ga optužuju. Atak je to na pravo slobode govora i transparentnosti infomacija, stav je oni koji se bore za te vrijednosti.  Gledano iz prespektive vlasti, potez Assangea je baza za potencijalno ogromne probleme sa zviždačima u budućnosti.  I jedni i drugi čvrsto brane  svoju poziciju i jasno je da je njihova bitka beskrajna priča. Pitanje je: ne da li će se , već kada pojaviti neki novi Assange.

federalna.ba

Svijet Julian Assange
Svijet
0 19.04.2024 19:22
Svijet Hrvatska izbori
0 19.04.2024 17:09
Svijet
0 12.04.2024 19:14
Svijet Branimir Jovanović
0 12.04.2024 19:05