videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

Jestivi kukci, čips od japanske jabuke i tjestenina od insekata

Zanimljiv znanstveni dan organiziran je na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Posjetiteljima, mahom osnovcima i srednjoškolcima predstavljeni su proizvodi studenata i osoblja fakulteta.

Jeste li imali priliku probati jestive kukce s različitim začinima? Čips od japanske jabuke ili tjesteninu od insekata? Ovo je samo dio bogate gastro ponude koju su javnosti prezentirali studenti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

„Čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike. Specifičnost je ta što japanska jabuka sušenjem gubi svoju trpkost i bude vrlo ukusan i lagan obrok koji možete grickati“, objašnjava Martina Arapović, studentica Agronomsko-prehrambenog fakulteta Mostar.

Hrana se već odavno odmakla od tradicionalih jela. Sve češće imamo priliku vidjeti do jučer nezamislive sastojke na menijima bosanskohercegovačkih restorana. Također, u cijelu priču su uključene i obrazovne ustanove iz kojih ukazuju na važnost domaće proizvodnje.

“U ovom svijetu pandemije kakav jeste i zbog nestašice hrane mislim da je pravi trenutak da se obilježi ovakav događaj, da ljudi mogu da vide da se okrenu sami nekoj proizvodnji, kao što to rade naši student”, ističe Adrijana Filipović, prodekanesa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru.

Ukazano je i na važnost jačanja imuniteta, posebice u zimskom razdoblju.

“Izvori vitamina C su u voću i povrću, najviše ih možemo naći u citrusnom voće, rajčici, paprici...”, podsjeća Ana Lasić, studentica Agronomsko-prehrambenog fakulteta u Mostaru.

Svi posjetitelji imali su priliku posjetiti laboratorije, te prisustvovati mikroskopiranju. Najmlađi školarci uživali su u palačinkama pripremljenim od integralnih žitarica s dodatkom džema od dunje.

federalna.ba

Mostar