Jermenija dostavila osam novih mapa o minskim poljima u Karabahu
(Izvor: Ilustracija/Trend News Agency)

Jermenija dostavila osam novih mapa o minskim poljima u Karabahu

Azerbejdžanska nacionalna agencija za protivminsko djelovanje (ANAMA) u ponedjeljak je saopštila da je Jermenija dostavila osam novih mapa minskih polja u regionu Karabaha, koji je oslobođen nakon 44-dnevnog sukoba između dvije strane u jesen 2020. godine.

ANAMA je azerbejdžanskoj državnoj novinskoj agenciji Azertac saopštila da se karte koje su dostavljene uglavnom sastoje od bilješki o miniranim područjima koja okružuju planinski lanac Murovdag u okrugu Kalbajar.

Dodaje se da su informacije u ovim mapama "netačne, nepouzdane i nepotpune".

"Nakon analize i obrade obrazaca, utvrđeno je da se podaci ne preklapaju sa stvarnim minskim poljima, a koordinate referentnih tačaka su netačne i beskorisne", navodi se u saopštenju.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Azerbejdžana i Jermenije napeti su od 1991. godine, kada je jermenska vojska okupirala Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana i sedam susjednih regija.

Baku je oslobodio više gradova, sela i naselja od jermenskih snaga tokom 44-dnevnih sukoba u jesen 2020. godine, koji su okončani nakon primirja postignutog uz posredovanje Moskve.

Azerbejdžanska vojska je u septembru prošle godine pokrenula antiterorističku operaciju u Karabahu kako bi uspostavila ustavni poredak, nakon čega su se predale ilegalne separatističke snage u regionu.

Više od 340 državljana Azerbejdžana je ili ubijeno ili povrijeđeno u eksplozijama nagaznih mina od Drugog rata u Karabahu.​​​​​​

federalna.ba/AA

Jermenija Karabah mine