videoprilog Amera Kovačevića (Dnevnik 2)

Jedni za povratak u klupe, drugi žele samo online

U odnosu na protekle dane broj zaraženi se smanjuje. Istina, situacija je različita od kantona do kantona, pa tako i mjere. Onlaj ili kombinirani model nastave podijelio je krizni štab, nastavnike i roditelje. Jedni za, drugi protiv.

Dok u Goraždu roditelji traže povratak djece u školske klupe, u Sarajevu zahtijevaju nastavak onlajn nastave. Istog su stava i roditelji u Tuzli.

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku da će učenici od 1. do 4. razreda od sutra pohađati nastavu po kombiniranom modelu - jedna sedmica online, a jedna u školskim klupama, roditelji, ali i predstavnici Sindikata negoduju. Glavni razlog je, kažu, loša epidemiološka situacija. Ovakav model nastave, kažu iz Sindikata, imat će velike posljedice.

Oštre reakcije na odluku o izvođenju nastave u KS-u

Neujednačene su epidemiološke mjere u našoj zemlji. U Republici Srpskoj od sutra se i srednjoškolci vraćaju u školske glupe. U Federaciji su takve odluke ostavljene kantonima. Vlasti Bosansko-podrinjskog kantona ignorišu zahtjeve roditelja da otvore škole, z...

- Ukoliko Vlada bude insistirala na provođenju ovog zaključka, to znači sila. Na silu ćemo mi sigurno odgovoriti adekvatno. U ovoj priči neće biti samo sindikati, bit će prosvjetni radnici, bit će roditelji. Doće do bojkota. Oni će napraviti poprilično veliku pometnju u obrazovnom sistemu – upozorio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a.

Istovremeno, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović navodi da škola osim obrazovne ima i funkciju socijalizacije i da je svaka sedmica koju učenici provedu u učionici beskrajno važna. Za zabrinute roditelje su ponudili opciju da djeca nastave pohađati školu online, a roditelji svoju odluku samo trebaju prijaviti školskoj ustanovi.

- Kada govorimo o eventualnim strahovima koje roditelji imaju, vjerovatno epidemiološki strahovi od zaraze, treba napomenuti da roditelj ima pravo da učenika, svoje dijete, ne pošalje u školu, odnosno da odabere online model rada. Time otkljanjamo veliki dio strahova koji su mogli biti motiv za ovakvu reakciju Upravnog odbora vijeća roditelja KS-a – navodi Hota-Muminović.

I dok su u Sarajevu za onlajn nastavu, u Goraždu traže povratak djece u školske klupe. Nezadovoljstvo zbog online nastave su iskazali mirnom protestnom vožnjom.

Roditelji u Goraždu traže povratak djece u škole

Neformalna grupa roditelja danas je u Goraždu organizirala protestnu vožnju uz zvuke sirena ulicama grada, do naselja Vitkovići, nakon što su se Krizni štab i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde "oglušili" na njihove zahtjeve da se djeca vrate u školske klupe....

- Cilj današnje akcije je da ukažemo Vladi kantona da treba odmah otvoriti škole za učenike u Bosansko-podrinjskom kantonu. To je naš prvi zahtjev. Drugi naš zahtjev je da Vlada kantona i Krizni štab pripreme plan u kojem će napraviti korake i aktivnosti da osiguraju da se naredna školska godina obavi u učionicama, a ne online – poručila je Delila Klovo-Kajić, pokretač Neformalne grupe roditelji za napredne akcije Goražde.

A povodom Odluke Vlade TK-a o prekidanju online nastave i vraćanja učenika i studenata u škole pokrenuta je i online peticija u ovom kantonu da se, ipak, do daljnjeg nastavi model online nastave. Do sada je prikupljeno više od 13.000 potpisa.

U TK pokrenuta peticija za nastavak online nastave, Krizni štab prati stanje

Nakon što su nadležni u Tuzlanskom kantonu odlučili da će se nastava na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizira u školskim klupama pokrenuta je peticija protiv takve odluke koju je do sada potpisalo više od 13.000 ljudi. P...

A u RS-u od sutra i srednjoškolci u klupama, a studenti na fakultetima. Ova odluka donesena je na osnovu zaključaka štaba za vanredne situacije.

federalna.ba

online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
Njemačka patent patenti SAD vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje koronavirus Covid19
0 06.05.2021 21:46
Švedska koronavirus
0 06.05.2021 20:38
SAD škola pucnjava
0 06.05.2021 20:08
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 06.05.2021 19:16
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02