videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Jedni smatraju da Dodik igra na posljednju kartu, drugi da treba oštra reakcija

Nakon izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o budućem političkom djelovanju, stavovi političara, čini se, nikad udaljeniji. Dok u Banjaluci smatraju da Dodik igra na posljednju kartu, poruke iz Sarajeva su jasne. Ovo je pokušaj državnog udara, nužna oštra reakcija.

„Program samostalna RS u okviru dejtonske BiH“, kao i najave povlačenja potpisa sa sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, kao i VSTS-u podigli su novu političku buru u ionako teškoj situaciji. Najave SNSD-a da se mnoge nadležnosti vrate na nivo entiteta, naišle su na oštre reakcije.

„Očekujemo odluke OHR-a, očekujemo odluke Ustavnog suda, odnosno iniciraćemo Ustavni sud da se očituje u vezi sa time. Ovo je do sada najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete udariti na mirovni sporazum, a da ne udarite na sami mir“, istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

„Vidim jednako kao i oni koji žele razgraditi Bosnu i Hercegovinu i da naprave državu bez tri konstitutivna naroda. To sam maloprije kazao i kolegi Izetbegoviću. Vodite računa da vidimo šta je tu stvarno problem- da li je problem praviti Dejton2 bez ikakve političke podloge i suglasja ili nešto drugo kada kaže da se vraća izvornim korijenima Dejtona“, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZBiH. 

U programu koji je Dodik juče najavio je i formiranje nove obavještajne agencije, a prema riječima poslanika SDP-a Saše Magazinovića, sve ono što Dodik radi, ima obilježje državnog udara.

„Gospodin Dodik je iznio niz aktivnosti koje želi uraditi, ali koje su pravno neutemeljeno i to je svakome jasno, da on to ne može uraditi, a kada je u pitanju obavještajna agencija ili bilo kakva institucija iz Republike Srpske ja nisam siguran da li on želi da formira novu agenciju ili da legalizuje neke strukture koje rade taj posao“, kazao je Saša Magazinović, poslanik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Reakcije i danas stižu iz Republike Srpske. Nakon što su PDP i SDS još juče objavili da ne žele da učestvuju u, kako su rekli, novoj Dodikovoj avanturi, oštriju poruku je poslao i nekadašnji koalicioni partner DNS. Pozivaju na dosljednost u poštovanju dosadašnjih odluka. 

„Vlada Republike Srpske prvo treba da počne da poštuje zaključke koje smo do sada donosili, a mi smo donosili zaključke i o radu SIPA-e i o radu VSTV-a. Mi jesmo za izvorni Dejton, mi jesmo za samostalnost, ali da bi pokazali ozbiljnost, mi pozivamo Vladu RS i gospodina Dodika. Evo imamo zaključke koje smo svi usvojili počnite da ih provodite“, istakao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

I politički analitičari smatraju da je ovo još jedan trik vlasti u Banjaluci.

„Oni vide da im je rejting u padu, da će sasvim sigurno izgubiti sljedeće izbore jer nemaju šta da ponude narodu  i ovo igranje sada na emocije naroda, na to da se vraćaju nadležnosti RS, a svi znamo da je Milorad Dodik i SNSD učestvovao u ukidanju tih nadležnosti i formiranju nekih institucija koje nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim ugovorom“, pojašnjava Velizar Antić, politički analitičar.

Antić dodaje da bi vraćanje nadležnosti na entitetski nivo podrazumijevalo istu proceduru, kao i prilikom usvajanja, a to je u Parlamentu BiH, za šta je potreban dogovor lidera tri partije- SNSD-a, SDA i HDZ-a.

federalna.ba

Milorad Dodik reakcije
Predsjedništvo BiH Milorad Dodik
0 18.10.2021 09:31
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Milorad Dodik Nedeljko Čubrilović
0 18.10.2021 09:14
Trojka Milorad Dodik
0 17.10.2021 19:40
Milorad Dodik Nebojša Vukanović
0 17.10.2021 19:31
Milorad Dodik Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH
0 16.10.2021 15:04
Bakir Izetbegović Banjaluka Milorad Dodik
0 15.10.2021 15:27