Jedna osoba ubijena, desetine povrijeđenih u protestima u Ekvadoru
(Izvor: EPA/Jose Jacome)

Jedna osoba ubijena, desetine povrijeđenih u protestima u Ekvadoru

Jedan čovjek je ubijen, a desetine su povrijeđene tokom dvanaestog dana protesta starosjedilaca u Ekvadoru koji od vlade traže da smanji cijene goriva, uvede kontrolu cijena hrane i da više uloži u obrazovanje. 

Poslije više dana nasilja demonstranti su se jučer sukobili sa vojnicima i policijom u prijestonici Kitu i drugim gradovima u zemlji.

Konfederacija domorodačkih nacija koja je organizovala štrajk, saopštila je da je jedan čovjek preminuo od posljedica ranjavanja sačmom zadobijenih dok je protestovao blizu Nacionalne skupštine.

Vlasti su priznale da je jedna osoba stradala i ministar unutrašnjih poslova je  izrazio ogorčenje ponašanjem policije. Naveo je da vlada nije odobrila nikakvo oružje sa sačmom policiji i da je ona jučer nosila samo suzavac da bi rastjerala demonstrante.

Dobrovoljac bolničar je rekao za AP da je za oko 100 ljudi pružena medicinska pomoć zbog povreda na mjestu održavanja protesta, uključujući demonstrante, vojnike i policajce. Demonstracije su dio šireg, nacionalnog štrajka, koji je Konfederacija domorodačkih nacija počela 14. juna, a traži se smanjenje cijene goriva, uvođenje kontrola cijena na poljoprivredne proizvode i usvajanje većeg budžeta za obrazovanje.

Demonstracije su bile posebno nasilne u šest provincija u centralnom Ekvadoru.

Vođa starosjedilačkog stanovništva Leonidas Iza u utorak je tražio od vlade da ukine vanredno stanje u tim provincijama i ukloni pritisak vojske i policije oko mjesta gdje su se demonstranti okupili u Kitu. Vlada je u srijedu odbila te zahtjeve navodeći da bi time glavni grad ostao bez odbrane.

Glavni grad suočava se s nestašicama hrane i goriva.

federalna.ba/Beta

Ekvador sukobi protesti