Jedan Britanac poginuo u Ukrajini, još jedan se vodi kao nestao

Jedan Britanac poginuo u Ukrajini, još jedan se vodi kao nestao

Jedan Britanac poginuo u Ukrajini a još jedan se vodi kao nestao, rekao je danas portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo ih nije identifikovalo ali je navelo da vlasti pružaju podršku njihovim porodicama i hitno tragaju za više informacija o nestalom britanskom državljaninu.

Prema britanskim medijima poginuli Britanac je veteran britanske vojske Scott Sibley. Njegovi bivši drugovi su mu odali počast na Facebook stranici i otvorena je stranica za prikupljanje sredstava.

Prema britanskim medijima dvojica Britanaca borila su se protiv ruskih snaga kao volonteri.

Ubrzo poslije početka ruske invazije 24. februara ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na formiranje "međunarodne legije" sastavljene od stranih volontera da pomognu u odbrani Ukrajine.

Na početku je izgledalo kao da britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss podržava Britance koji žele da idu na front. Ali su je ispravili ministarstvo odbrane i vojni zvaničnici.

"Ne savjetujemo da se putuje u Ukrajinu i svako ko putuje u zone sukoba da bi učestvovao u ilegalnim aktivnostima treba da očekuje da će biti sudski gonjen po povratku u Veliku Britaniju", rekao je za France presse portparol britanskog ministarstva odbrane.

federalna.ba/Beta

žrtve rat Ukrajina Rusija Velika Britanija