videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Je li zakon o nepokretnoj imovini RS-a predmet trgovine ili stvarne dorade?

Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u povučen sa dnevnog reda. I nije prvi put. Prema obrazloženju iz Vlade, vraćen je na doradu. No igra procedura, pokrenula je pitanje je li vlast u RS-u povukla ručnu jer su ovaj zakon nakon njegovog prvog usvajanja stavili van snage i visoki predstavnik i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ili je zaista riječ o neophodnim doradama kako njegov tekst ne bi ostao kao i onaj raniji. Ovo je na sjednici NSRS-a bio predmet optužbi i pravdanja.

Najavljen pa povučen. Iako je tema državne imovine aktuelna cijelo ljeto, poslanici za sada neće po treći put imati priliku da usvoje Zakon o imovini. Prethodna dva stavljena su van snage. Upravo zbog toga neophodne su manje dorade rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

„Obrazloženje pravnika je bilo da, ako se pojavi ovaj zakon identičan prethodnom, postavlja se pitanje njegovog života zbog privremene mjere koju je Ustavni sud donio prije nego što je NSRS donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS-a“, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

Povlačenje zakona nema veze s procesom koji se vodi protiv Milorada Dodika i bojazni da bi usvajanje ovog zakona moglo pogoršati situaciju u kojoj se nalazi predsjednik RS-a, tvrdi Višković. U opoziciji ne vjeruju u obrazloženja iz Vlade. Povlačenje zakona ima veze i sa sastankom koalicije na nivou Bosne i Hercegovine u Mostaru prije nekoliko dana.

„Mislim da je to plod sastanka Trojke, HDZ-a i SNSD-a koji se desio u Mostaru i plašim se da će i dalje da trguje RS-om i njenim interesima upravo Milorad Dodik“, rekao je Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Zakon o imovini je povučen a skupština nije dobila četvrtog potpredsjednika. To je prema poslovniku trebalo da bude poslanik iz reda opoziciji, ali je većina i danas glasala protiv prijedloga opozicije. Zbog toga ali i zbog konstantnog, kako kaže, tetora većine u skupštini, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u Nebojša Vukanović je na glavni ulaz skupštine parkirao privatni automobil. Njegov potez izazvao je pometnju a ulaz je bio blokiran sat vremena. Na glavni izlaz jedna je izašao i predsjednik Vlade Višković.

„Kao predsjednik stranke, trebao bi imati i malo bolje vozilo. Želim mu sreću u braku pošto sam čuo iz medija da se oženio“, komentirao je Višković.

„Institucije ne rade svoj posao i nismo mi poslanici vreće za udaranje i kese čipsa koje će neko da pogazi kako misli, što radi Nenad Stevandić i vladajuća većina. Poslovnik jasno kaže da opozicija ima pravo na jednog potpredsjednika NSRS-a“, poručio je Vukanović.

Glavni ulaz u skupštinu nakon sat vremena oslobodilo je vozilo službe za premještanje vozila. Poslanici raspravu nastavljaju sutra. Na dnevnom redu je i sporni zakon o neprofitnim organizacijama u RS-u.

federalna.ba

NSRS
imunitet NSRS Milorad Dodik Nenad Stevandić
0 02.12.2023 18:27
Jeanne Shaheen NSRS Nenad Stevandić
0 03.11.2023 19:50
NSRS Zakon o državnoj imovini
0 01.11.2023 18:12
Milorad Dodik Sud BiH NSRS
0 27.10.2023 20:55
Branislav Borenović NSRS slikanje listića listić
0 25.10.2023 20:04