videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Je li moguća semafor koalicija koju nudi SDA?

Jasno je da Osmorka, HDZBiH i SNSD čine okosnicu državne vlasti. Tu, bar za sada, dilema nema. U toku su raspodjele i usaglašavanje pozicija unutar ovog bloka. Međutim, stvar je komplikovanija kada je riječ o nivou Federacije.

Akteri poznati, usaglašeni i dogovoreni, ali SDA-ova ruka više u Klubu Bošnjaka Federalnog doma naroda i više je nego dovoljan argument da iz ove stranke utvrde kako igra zvana formiranje vlasti tek počinje. 

Za stolom formiranja vlasti igrača ne manjka. A na stolu uvijek kovanica više. Ulozi brzo rastu, a karte su već odavno otvorene. Pokazalo se, među HDZ-ovim i SNSD-ovim odavno nema one s imenom SDA. Zato se otvorila Osmorka.

“Volio bih da neko od njih bude precizniji pa ih pitajte, koga sam ja to izigrao, gdje smo mi imali neki dogovor?“, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Iskusnog igrača ne izbacuje se tako lako. Kaže to za sebe SDA, a nema sumnje da u to vjeruju i drugi igrači. Zato su strategije poznate, možda do kraja ne otkrivene, a potezi se povlače oprezno. Pravila igre promjenjena u samom finišu ostavile as otpisanom igraču. Većina u Klubu Bošnjaka Federalnog parlamenta onemogućila je da se igra brzo završi. Pojašnjenje, 11 ruku je minimum kluba da predloži ime kandidata za rukovodstvo Federacije. To samo ima SDA, ali nema većinu u Domu naroda. Osamorka ima 10 ruku u Klubu Bošnjaka, ali s HDZ-om ima većinu u Domu naroda.

“Interesantno bi bilo da se Izetbegović odluči na blokadu cijelog sistema i na taj način amnestira sve one koji su prije njega blokirali, a o kojima smo mi negativno govorili”, istakao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Predsjednik SDA poručuje: "Mi blokirati nećemo!"

Nisu izostala ni brojna tumačenja koncepta Schmidtovih nametnutih izmjena, sve kako bi se izbio argument da SDA može kontrolisati zamah Osmorke i HDZ-a. Prag dovoljnog broja ruku smanjuje se isključivo ako klub ne predloži kandidata, a SDA to sigurno hoće. Scenarija su, ako je po pravilima, dva. Prvi na kojeg računa Osmorka, dati podršku kandidatu SDA, formirati rukovodstvo Federacije, a onda bez uslova SDA treba podržati Nermina Nikšića za mandatara Federalne vlade. Drugi je zapravo ruka DF-a u Klubu Bošnjaka, jedna, ali dovoljna da SDA ne bude jedina s prijedlogom kandidata rukovodstvo Federacije.

SDA pak tvrdi, DF je uz nas. DF zvanično stav nije zauzeo, nezvanično:

“Što se mene tiče, apsolutno sam protiv razgovora s tzv. Osmorkom”, rekao je Zlatan Begić, potpredsjednik DF-a.

Begić u telefonskom razgovoru tvrdi, pogrešan je koncept u kojem DF odlučuje. Ako je intencija izbacivanje nacionalnih stranaka, ne može se izbaciti jedna, a ostaviti dvije.

Dakle, na nivou Federacije pod pretpostavkom nacionalnih stranaka SDA nije poželjan partner, ali činjenično HDZ jeste. Postoji i opcija tri, u kojoj visoki predstavnik, kako je nametnuo tako može i dodatno tumačiti, pojašnjavati i u konačnici odlučiti. Razloga zbog kojih se, istina, i pogrešno tumači Ustav, a sve da bi se SDA izbacila iz vlasti ima mnogo. Svjestan je toga i lider SDA koji je jučer na press konferenciji najavio unutarstranačko preispitivanje.

Istini na volju, politika SNSD-a i HDZ-a, sada partnera Osmorke na državnom nivou gdje se bez SDA sigurno može, slabili je jačanje države, često kočila, a po pravilu skretala EU put naše zemlje. U mnogome prijetila secesionizmom, a po zadatku lobirala za koncepte etničkih podjela. Sada, i oni a i ovi novi partneri tvrde - biće drugačije.

“Dolaze neke nove strukture vlasti koje su spremne da sarađuju“, naveo je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Svugdje tamo gdje je istekao mandat u pojedinim agencijama, institucijama, a koje se vežu za razinu BiH, doći ćemo u priliku da kroz novu strukturu Vijeća ministara imenujemo vršioce dužnosti i da pokrenemo procedure”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

“Na zajedničkom sastanku otvorimo sve te stvari i završimo u nekoliko sati”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

SDA upravo u ovome vidi format gdje je primarni cilj mijenjati, a ne uspostavljati strukture, ali ne treba posebno podsjećati da se i SDA slično ponašala.

Dok traje vječita borba, ko će biti vlast i daju prognoze kako i koliko dugo, malo šira razmišljanja daju uvid da je na ispitu država. Jer i pored jakih želja, uvjeravanja u bolju budućnost, stabilniju ekonomiju i sveopći progres stranačke deklaracije SNSD-a i HDZ-a, pisane mnogo ranije, upravo pozivaju na oprez. Nije nepoznato da su i predstavnici Osmorke iste čitali, pa kod čvrstih i srdačnih zagrljaja uvijek treba pogledati iza leđa.

federalna.ba

SDA Bakir Izetbegović DF Zlatan Begić NiP Elmedin Konaković SDP Nermin Nikšić HDZ Dragan Čović SNSD Milorad Dodik Osmorka