videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Dnevnik 2)

Je li Evropa stvarna perspektiva ili tek prividan put?

Ko, kako i na koga vrši utjecaj u našoj zemlji? Strani faktori nisu novost, ali je njihov utjecaj pojačan nakon ruske agresije na Ukrajinu. Dva su fronta. Jedni zagovaraju integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO, drugi ulažu napore da se država i regija dodatno destabilizuju. Je li Evropa stvarna perspektiva ili tek prividan put?

Proširenje Evropske unije na Balkanu stalo je nakon ulaska Hrvatske. To za posljedicu može imati opadanje sposobnosti Unije da utječe na procese u BiH i regionu. Možda je najbolja ilustracija toga izostanak jače reakcije iz Evrope nakon nedavnih dešavanja na Kosovu. Za to vrijeme, smatraju naši sagovornici, utjecaj Rusije na Balkanu sve je vidljiviji.

„Svjedoci smo da imamo spoljno miješanje, prije svega mislim tu na Srbiju i Rusiju. Ono što se desilo na Kosovu je nešto što lako može da se desi u nekoj drugoj zemlji“, kaže Zlatko Vujović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

„Mi ne možemo više da dozvoljavamo da ove države koje imaju maligni, negativni utjecaj na Zapadni Balkan nastave to da rade. Zato što će to završiti na način na koji je to završilo u Ukrajini“, upozorava novinarka Una Hajdari.

Rat u Ukrajini, smatraju analitičari, ogolio je probleme i u samoj Evropskoj uniji. Trenutno ni tamo nema zelenog svjetla za nove članice. Razlog možda leži u činjenici da i Evropa ima problema kada je u pitanju jačanje desničarski orijentiranih stranaka.

„Njihove pozicije umanjuju mogućnost da ono što EU treba sada – reforma načina odlučivanja, reforma koja bi omogućila da 9 novih zemalja pristupi - da se to i dogodi“, ističe Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

„BiH, nažalost, i cijeli region nemaju stvarnu evropsku perspektivu. Barem u nekom biološko relevantom smislu to se sigurno neće dogoditi u narednih 15-20 godina“, smatra politički analitičar Jasmin Mujanović.

Hoće li i kada će naša država postati članica EU-a i NATO-a, teško je prognozirati. Sudeći prema zvaničnim stavovima bh. političara, kurs nije promijenjen. Ali ono što rade, druga je priča.

federalna.ba

EU NATO
BiH EU otvaranje pregovora
0 29.11.2023 13:11
Sergej Rjabkov Rusija NATO odnosi
0 29.11.2023 10:50
Rusija Ukrajina NATO Jens Stoltenberg
0 29.11.2023 10:29
Jens Stoltenberg NATO Zapadni Balkan
0 27.11.2023 19:55
Zukan Helez Dan oružanih snaga BiH press konferencija NATO
0 27.11.2023 12:24