videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Je li Distrikt spreman na potencijalnu opasnost od poplava?

Vodostaj rijeke Save i njenih pritoka na području Posavine u blagom je opadanju, ali i dalje postoji opasnost od poplava. Šta možemo očekivati u narednim danima i u kojoj mjeri je Brčko distrikt BiH spreman na potencijalnu opasnost?

Nadležne institucije ne očekuju drastične promjene u narednim danima.

„Pratimo situaciju. Gledamo i mjernu stanicu Slavonski Šamac -ukoliko dođe do povećanja, mi ćemo takođe da reagujemo. Trenutno su i pritoke Brka i Tunja u opadanju. Nemamo nikakvih poziva na Operativni centar 121 i 123 što se tiče izlijevanja i određenih poremećaja“, navodi šef Odjela za javnu sigurnost Bogdan Bratić (US).

Trenutno se implementira Plan upravljanja rizikom od poplava za Brčko distrikt BiH u sklopu Projekta pod nazivom „Tehnička pomoć za pripremu planova upravljanja rizikom od poplava za Bosnu i Hercegovinu” koji se finansira iz IPA II fonda, a realizuje uz pomoć Delegacije Evropske unije u BiH.

„Ti koraci čine jedan ciklus evropske direktive o poplavama i preliminarna su procjena poplavnog rizika, izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava. Na bazi tih mapa i nekih drugih parametara se radi plan upravljanja poplavnim rizikom“, objašnjava Nijaz Lukovac, voditelj projekta.

Ljiljana Zenunović, šefica Pododjela za šumarstvo i vodoprivredu, ističe kako od projekta očekuju da pomogne u pogledu mjera koje treba preduzeti i ciljeva koje treba provesti, kao i definisanja finansijskih sredstava koja su potrebna da bi se realizovao Plan upravljanja rizikom od poplava, ali i određivanja institucija, organa, pravnih lica koji učestvuju u upravljanju rizicima od poplava.

Plan upravljanja rizikom od poplava odnosi se na period od 2024. do 2029. godine. Od velikih poplava koje su BiH i region zadesile 2014. godine radilo se više na prevenciji, tako da, tvrde odgovorni ljudi, Brčko distrikt BiH spremnije dočekuje moguću elementarnu nepogodu.

federalna.ba

vodostaj Sava Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
0 16.04.2024 10:41
Brčko poljoprivreda podsticaji poticaji poljoprivreda
0 11.04.2024 19:12
Brčko distrikt BiH Brčko
0 07.04.2024 21:43