Je li crna lista tako bezazlena kako je predstavljaju oni koji su je napunili?

Je li crna lista tako bezazlena kako je predstavljaju oni koji su je napunili?

Bržoj odluci o otvaranju pregovora BiH sa EU ne doprinose američke sankcije koje se iznova izriču političkim predstavnicima u našoj zemlji. Nova dopuna crne liste Sjedinjenih Američkih Država političkim, i osobama bliskim njima, iz RS-a, jasan je pokazatelj i poruka, da najveća svjetska velesila pomno prati sve procese u našoj zemlji.

Prati i detektuje, svaku prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Posebno one prijetnje vezene za korupciona djela koja provode političari, bliski im članovi porodica i visokorangirane stranačke kolege.

Iako se jačina američkih sankcija u javnosti često umanjuje, istina je nešto drugačija. Njihove posljedice itekako su vidljive.

Lista osoba koje se nalaze pod sankcijama SAD-a od juče je bogatija za tri nova imena iz Republike Srpske. Zbog povezivanja sa korupcijom i odnosa sa Rusijom sankcionisani su Petar Đokić, Duško Perović i Savo Cvjetinović, a njihove aktivnosti administracija u Vašingtonu vidi kao antidejtonsko djelovanje.

„Oni su trebali da nazovu pravim razlogom, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje prema Rusiji i njihovom narodu duži niz godinu, a i u narednom periodu nastaviću tako. Mislim da to njima smeta pa su smislili da je to protiv Dejtonskog spoazuma“, izjavio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS (SP).

I šef predstavništva Republike Srpske u Moskvi kaže da mu nije jasno  zbog čega se njegovo ime našlo na listi.

 „To je grijeh za njih, za mene nije. Nemam namjeru da idem tamo. Jedva čekam da se raspadnu, da nas ostave na miru, cijeli svijet je umoran od njih“, rekao je Duško Perović.

Inače, Petar Đokić je već treći ministar iz aktuelnog saziva Vlade koji je na listi sankcionisanih osoba. Od jula se na toj listi nalazi i premijer Radovan Višković, koji je, također, poručio da ga sankcije ne dotiču.

„Dok  je Republike Srpske i ovakvog naroda u RS ne bojimo se nikakvih sankcija. Vi radite vaše sankcije, a mi ćemo raditi ono što je ustavom propisano i Dejtonom garantovano“, kaže Višković.

Iako se često u javnosti omalovažava vrijednost i jačina sankcija Sjedinjenih Američkih Država, istina je, ipak, posve drugačija. A obrisi značaja sankcija, ali i SAD-a jasno su vidljivi za one koji vidjeti žele. Analitičari podsjećaju i na to da Vlada Republike Srpske troši veliki novac za lobiranje u Vašingtonu.

„Mislim da su sankcije SAD - sve više se steže obruč oko političara u RS i vidimo da su upravo potaknute tim sankcijama zaustavljeni i finansijski dotoci sredstava u RS. O stranim investicijama može se govoriti kao o statističkoj grešci“, ocijenila je Tanja Topić, politički analitičar.

Topić podsjeća i da je zbog sankcija blokiran rad internet sajtova nekoliko javnih institucija u Republici Srpskoj, kao i da tok i dinamika kojom SAD proširuju listu, možemo očekivati da će se uskoro na njoj naći i nova imena.

federalna.ba

Tanja Topić
Plenum Slavo Kukić brahim Prohić Tanja Topić
0 08.01.2024 22:19
Plenum Slavo Kukić Ibrahim Prohić Tanja Topić
0 08.01.2024 22:05
Aleksandar Vulin Tanja Topić Nebojša Vukanović
0 27.12.2023 20:40
Gabriel Escobar Adi Ćerimagić Tanja Topić Nedžma Džananović
0 19.07.2023 19:43
NSRS Tanja Topić Stefan Blagić Elvir Padalović
0 18.09.2022 19:46