Je li Behudin Husić žrtva montiranog političkog procesa?

Na osnovu potjernice Okružnog suda iz Bijeljine, u Špionici kod Srebrenika SIPA je jutros uhapsila Behudina Husića, jednog od trojice Srebreničana koji su osumnjičeni za ubistvo četiri srpska civila u Srebrenici 1996. godine. Srebrenička trojka od početka tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu. 

I sestra Behudina Husića Kadefa Muhić tvrdi da je riječ o montiranom političkom procesu i da njen brat, kao ni ostali osumnjičeni u predmetu nazvanom „Srebrenički proces“ nije kriv. Ima čak, kaže, i dokaze da jedan od onih za čije navodno ubistvo je osumnjičen njen brat i ne postoji.

„Pitala sam gdje ćete sad? Rekao je da će u Bijeljinu da se ne sekiram. Ali ja znam njega i strah me je. On je bio u Bijeljini, znam šta je sve preživio i šta su im radili sve u tom zatvoru.“

Kadefa Muhić tvrdi da se njen brat nikad nije ustručavao odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine. Također, dodaje su njen brat i ostali Srebreničani osumnjičeni u ovom predmetu pod prisilom ranije priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret.

„Zaista bih zamolila ako postoje predstavnici Bosne i Hercegovine da se uključe da mi pomognu da moj brat izađe sutra iz Bijeljine.“

I iz Kooradinacije boračkih udruženja TK-a i Saveza RVI TK-a izrazili su negodavanje zbog hapšenja Husića. I oni su mišljenja da je riječ o montiranom političkom procesu, koji je usmjeren protiv Bošnjaka.

„Sve ostalo pušta se kako ko hoće da radi i gdje hoće da ide. Neka mi samo kažu kako da prebace Đukića u Tuzlu da izdržava kaznu, koji je granatom ubio na stotine maloljetne djece“, izjavio je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK-a.

Podsjetimo, Nedžad Hasić, jedan od trojice osumnjičenih u ovom predmetu, koji je uhapšen prošle godine, nakon sedam mjeseci provedenih u pritvoru u Bijeljini pušten je u junu na slobodu. No, uz mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Treći osumnjičeni Ahmo Harbaš je u Švicarskoj.

„Sad sam spreman na bilo koji sud na svijetu otići s onim dokazima i svim materijalom koji ima sud RS. Ali u RS ne smijem iz razloga što su me tri puta osuđivali bez razloga i sa podmetnutim dokazima“, izjavio je Harbaš 2018. godine.

Inače, Behudin Husić uhapšen je na osnovu potjernice Okružnog suda u Bijeljini. Iz ove pravosudne institucije danas bez konkretnog odgovora za našu televiziju.

federalna.ba

Behudin Husić
Behudin Husić
0 21.09.2021 15:13