Javnim kuhinjama u Goraždu, Prijedoru i Janji doznačeno 130.000 KM za potrebe povratnika

Javnim kuhinjama u Goraždu, Prijedoru i Janji doznačeno 130.000 KM za potrebe povratnika

Nakon provedene procedure Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za održivi povratak za povratnike izvan Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS dodijelilo je ukupno 130.000 KM za rad javnih kuhinja za povratnike. 

Sporazume o dodjeli sredstava potpisala je danas resorna ministrica Ivana Prvulović sa predstavnicima Humanitarne organizacije 'Merhamet' Goražde, Udruženja građana Narodna kuhinja 'Optimisti' Prijedor i Udruženja Fond solidarnosti 'Hasna' Janja.

HO 'Merhamet' Goražde dodijeljeno je 50.000 KM za adaptaciju prostora, namijenjenog za javnu kuhinju za povratnike i socijalno ugroženo stanovništvo.

Predsjednik te humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac zahvalio je Komisiji resornog ministarstva jer je prepoznala važnost projekta kojim su aplicirali na Javni poziv, te odobrila novac za realizaciju.

- Projekt 'Narodna kuhinja i pekara za sve ljude koji su u potrebi' zaista je od velikog značaja za stanovnike Goražda i regije uz granicu sa Srbijom. Veliko hvala Kantonu Sarajevo i Ministarstvu za brzinu dodjele sredstava za taj naš projekt. Pomoć Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS najveća je koju smo dobili iz BiH, uz podršku naših partnerskih organizacija iz Amerike i Republike Turske - izjavio je Vrbanjac.

Narodnoj kuhinji 'Optimisti' iz Prijedora dodijeljeno je također 50.000 KM za rad kuhinje, nabavku paketa i lijekova za povratnike na područje prigradskih i gradskih naselja grada Prijedor, dok je Udruženju Fond solidarnosti 'Hasna' iz Janje dodijeljeno 30.000 KM.

I predsjednik Udruženja Narodna kuhinja 'Optimisti' Zijad Čanić zahvalio je za  dodijeljena sredstva ističući da su dobrodošla u trenutnim teškim okolnostima.

- Hvala za ukazano povjerenje, sredstva će biti utrošena kako je projektom i predviđeno - istakao je.

Predstavnica Kuhinje 'Hasna' iz Janje Amela Šehić pojasnila je da i ta kuhinja djeluje kao narodna kuhinja, već sedam godina, uglavnom zahvaljujući dobrovoljnom radu kao i prilozima humanitaraca. Predmet apliciranja na javni poziv Ministarstva je bila ugradnja toplotne pumpe za grijanje javne kuhinje 'Hasna'.

 - To je velika investicija koju nismo mogli samostalno realizirati. Zahvalni smo resornom ministarstvu i Komisiji za podršku iskazanim potrebama, kao i ministrici Ivani Prvulović za senzibilitet koji pokazuje za ljude u potrebi - istakla je Šehić.

Ministrica Prvulović smatra da su javne kuhinje značajna karika u sistemu socijalne zaštite.

- Obzirom da u mjestima, u kojima žive povratnici, ne postoji stabilan sistem finansiranja obroka u narodnim kuhinjama kao što je to slučaj sa finansiranjem toplog obroka u javnim kuhinjama Kantona Sarajevo, Ministarstvo je odlučilo značajnim iznosima podržati osnivanje i rad narodnih kuhinja koje obezbjeđuju, odnosno koje će obezbjeđivati obrok povratnicima, a aplicirale su na Javni poziv Ministarstva - naglasila je ministrica Prvulović, saopćila je Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Goražde Prijedor Janja Javne kuhinje
Goražde priliv pacijenata respiratorne infekcije varičele
0 06.12.2022 13:48
Mi smo djeca Evrope Goražde
0 26.11.2022 17:49
Danijel Iličić Rudarski fakultet Prijedor
0 17.11.2022 18:36
Rukomet Goražde Sloboda
0 12.11.2022 22:33