Jasionowski sa Helezom: Vrijeme je da BiH iskoristi svojih pet minuta, kad je u pitanju EU put
(Izvor: Fena/Ministarstvo odbrane BiH)

Jasionowski sa Helezom: Vrijeme je da BiH iskoristi svojih pet minuta, kad je u pitanju EU put

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je, zajedno sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem, u nastupnu posjetu Andrzej Jasionowskia ambasadora Republike Poljske u BiH. Razgovarali su o bilateralnoj i međunarodnoj saradnji, euroatlantskim integracijama, poljskim vojnicima koji se nalaze u sastavu snaga EUFOR-a u BiH, sigurnosnoj situaciji u svijetu, utjecaju trenutnih kriza na sigurnosnu situaciju u BiH.

Ministar Helez istakao je da cijeni što Republika Poljska, kao članica NATO-a, daje značajan doprinos operacijama potpore miru u BiH.

- Saradnja u oblasti odbrane između naše dvije države nije posebno intenzivirana ali je u duhu prijateljstva i što doprinosi razvoju OS BiH, a Republika Poljska kao članica NATO-a zemlja respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO. Naše dvije zemlje nemaju potpisan sporazum o saradnji u oblasti odbrane, niti drugi pravni akt koji je u postupku zaklјučenja. Potencijalna vojna saradnja između dvije zemlјe može se ostvariti u oblasti obuke, zapravo učešća pripadnika OS BiH u aktivnostima obuke u Republici Polјskoj - kazao je ministar.

Ministar je informirao ambasadora Jasionowskia i u kojoj fazi je realizacija Paketa podrške (DCB) te zamolio, ukoliko je u mogućnosti, da se Poljska uključi i pomogne našoj zemlji kroz taj paket.

Ambasador Poljske zahvalio je ministru i zamjeniku za gostoprimstvu.

- Istina je da BiH ima svojih pet minuta, kad je u pitanju EU put. Nadam se da ćete iskoristiti taj trenutak i u martu dobiti status pregovarača. Poljska podržava vaše aspiracije i za NATO savez. Također, podržavam edukaciju vaših pripadnika na akademijama u Poljskoj - kazao je Jasionowski.

Zamjenik Goganović istakao je da ima prostora za produbljenje saradnje sa Republikom  Poljskom.

- Vaša zemlja učestvovala je, kao partner, u osnivanju Centra za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) 2004. godine te je dala značajan doprinos u radu tog centra u razdoblju od 2004. do 2010. godine, kad je PSOTC imao međunarodni status. Na različitim seminarima u PSOTC-u, do 2023. godine, učestvovalo je 18 pripadnika Oružanih snaga Polјske. Svi vidimo BiH u EU, a mi u ovoj zemlji najbolje znamo šta su ratni sukobi, tako da će BiH uvijek biti za mir - kazao je Goganović, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo odbrane BiH
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28
Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrane BiH
0 13.02.2024 17:43
Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine NATO Slovenija
0 24.01.2024 18:26
Oružane snage BiH 1. decembar Ministarstvo odbrane BiH Rajlovac
0 30.11.2023 14:08