Japanski premijer kaže da je otvoren za susret sa sjevernokorejskim liderom
(Izvor: Fena/UN Photo)

Japanski premijer kaže da je otvoren za susret sa sjevernokorejskim liderom

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u utorak da je voljan da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, tražeći diplomatski put dok tenzije rastu oko programa naoružanja Pjongjanga.

Kishida je ponovio javnu ponudu na Generalnoj skupštini UN-a nekoliko dana nakon što je njegova vlada javno objavila svoju spremnost za samit.

U govoru sa govornice UN-a, Kishida je rekao da je Japan voljan da riješi sva pitanja sa Sjevernom Korejom - uključujući prethodne otmice japanskih civila od strane Pjongjanga kako bi obučio svoje špijune.

- Iz perspektive zajedničkog otvaranja nove ere, želio bih da prenesem svoju odlučnost da se sastanem s predsjednikom Kim Jong Unom licem u lice u bilo koje vrijeme bez ikakvih uslova -  rekao je Kishida.

Rekao je da bi "želio da se održe razgovori na visokom nivou pod mojim direktnim nadzorom kako bi se sastanak na vrhu realizovao što prije".

Bivši japanski premijer Junichiro Koizumi bio je u značajnoj posjeti Pjongjangu dok je bio na vlasti 2002. godine, sastao se s Kimovim ocem Kim Jong Ilom i odredio put za normalizaciju odnosa u kojem bi Japan ponudio ekonomsku pomoć.

federalna.ba/Fena

Japan