Japan: Zatvoreno više od 300 centara za brigu o djeci zbog koronavirusa

Japan: Zatvoreno više od 300 centara za brigu o djeci zbog koronavirusa

Zbog ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa zbog lako prenosive varijante omikron, u Japanu je zatvoreno čak 327 centara za brigu o djeci, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ovaj broj se povećao četiri puta u sedam dana zajedno s porastom broja slučajeva COVID-19 i premašen je prethodni maksimum od 185 u septembru 2021. godine", objavio je Kyodo News informaciju iz japanskog ministarstva zdravlja.

Dnevne centre uglavnom su namijenjeni djeci čija oba roditelja rade, a njihovo zatvaranje moglo bi poremetiti rad roditelja.

"Razmatra se proširenje pojačanih mjera na 34 od 47 pokrajina u zemlji", rekao je premijer Japana Fumio Kishida navodeći da je trenutno je 16 provincija, uključujući Tokio, pod pojačanim mjerama.

Kishida je novinarima rekao da bi uvođenje novih mjera nametnulo kraće radno vrijeme za restorane i barove, a da će konačna odluka biti donesena nakon konsultacija sa stručnjacima u utorak.

Ukupan broj slučajeva koronavirusa u Japanu je oko 2,16 miliona, sa 18.506 smrtnih slučajeva. Gotovo 80 posto od 126 miliona stanovnika potpuno je vakcinisano.

federalna.ba/AA

Japan Covid19