Japan uvodi nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu
(Izvor: Ilustracija/japantimes)

Japan uvodi nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Japan je u petak najavio nove sankcije Rusiji zbog cinvazije na Ukrajinu. Sankcije su usmjerene na vojsku, kao i na građevinski i inžinjerski sektor.

Rusiju je pogodio val sankcija nakon što je poslala snage u Ukrajinu u februaru prošle godine, dok su iz Kijeva i njegovih saveznika sve češći pozivi na strožije sankcije protiv Moskve.

Najnoviji embargo Tokija uslijedio je nakon samita Grupe sedam kojem je Japan prošle sedmice bio domaćin u Hirošimi, gdje su se čelnici bloka složili da će "onemogućiti Rusiji G7 tehnologije, industrijsku opremu i usluge", navodi AFP.

Nove japanske sankcije uključuju "zamrzavanje imovine ruskih pojedinaca i grupa, zabranu izvoza robe ruskim vojnim organizacijama i zabranu izvoza građevinskih i inžinjerskih usluga u Rusiju", rekao je visoki vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno.

Zamrzavanje imovine odnosi se na 17 pojedinaca i 78 grupa, uključujući visoke vojne dužnosnike, dok je 80 organizacija pogođeno izvoznim ograničenjima u koje je uključen i ruski operater mobilne telefonije MegaFon, saopćila je japanska vlada.

Sjedinjene Države, Britanija i Evropska unija nedavno su najavile nove sankcije Moskvi, kao i obavezu veće vojne pomoći Ukrajini, uključujući borbene avione F-16.

federalna.ba/Fena

Japan Rusija sankcije
Rusija nuklearno oružje
0 21.05.2024 20:33
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39