Japan protjerao ruskog konzula, odnosi dvije zemlje sve lošiji

Japan protjerao ruskog konzula, odnosi dvije zemlje sve lošiji

Vlasti Japana su danas saopštile da su ruskog konzula u gradu Saporo proglasile nepoželjnom osobom i naložile mu da napusti zemlju u roku od šest dana.

Riječ je o odgovoru Tokija na prošlomjesečno rusko protjerivanje japanskog konzula u Vladivostoku, koga je Moskva optužila za špijunažu.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo ime protjeranog konzula, već je samo navelo da je taj korak "adekvatan odgovor na mjere Rusije".

Rusija je u septembru privela, a potom i protjerala japanskog konzula u Vladivostoku Tacunorija Motokija, koji se vratio u Japan prošle nedjelje.

Japanski zvaničnici tvrde da je Motoki imao povez preko očiju i da je bio vezan dok je bio u ruskom pritvoru, gdje je ispitivan zbog navodnog špijuniranja. Japan je negirao te optužbe.

Odnosi Moskve i Tokija su sve lošiji otkako je Japan uveo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

I Japan i Rusija su protjerali brojne diplomate druge strane, a Moskva je obustavila mirovne pregovore sa Tokijom, koji obuhvataju i pitanje ostrva zauzetih od Sovjetskih Saveza na kraju Drugog svjetskog rata.

Japanski premijer Fumio Kišida osudio je prošle nedjelje rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti i dodao da Japan planira da uvede dodatne sankcije Moskvi.

federalna.ba/Beta-AP

Japan Rusija
Brittney Griner razmjena zarobljenika Rusija
0 08.12.2022 14:53
Vladimir Putin Rusija
0 07.12.2022 19:53
EU Rusija sankcije
0 07.12.2022 19:19
Jens Stoltenberg NATO Rusija
0 07.12.2022 16:57
Vladimir Putin Rusija Ukrajina
0 07.12.2022 16:50