Janšin SDS putem referenduma pokušava ukinuti TV pretplatu
(Izvor: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Janšin SDS putem referenduma pokušava ukinuti TV pretplatu

Prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma o izmjenama Zakona o Radioteleviziji Slovenije, koji je podnijela poslanička grupa Slovenske demokratske stranke (SDS), odbio je skupštinski odbor za kulturu.

Ovo je jedan od dva amandmana na Zakon o RTV-u koji su podneseni SDS-u. Između ostalog, predlažu da RTV taksa više ne bude obavezna. Podnošenjem svog prijedloga SDS je pretekao koaliciju, koja je pripremila i prijedlog zakona o RTV Slovenije.

Predstavnica predlagača Alenka Jeraj kazala je da nacionalna televizija posljednjih godina gubi gledanost.

"Gledaoci i slušaoci sami treba da odluče da li žele da plaćaju doprinos RTV-u i u kom iznosu. Taksa je u Sloveniji veća nego u nekim drugim evropskim državama, dok je efikasnost javnih institucija manja" smatra Jeraj.

Pitanje na konsultativnom referendumu bi glasilo: “Da li ste za ukidanje obaveznog plaćanja RTV doprinosa?“.

Ministarstvo kulture smatra da bi predložene izmjene značajno uticale na finansijski položaj Radiotelevizije Slovenija, zbog čega bi pravo na javno informisanje bilo ozbiljno ograničeno. To više ne bi moglo slijediti javni interes. Prijedlog ima za cilj dovođenje javne ustanove u finansijsku krizu i kolaps, podsjetila je ministrica Asta Vrečko. Prema Vladi, stoga, raspisivanje predloženog referenduma nije dozvoljeno.

Iznoseći stavove poslaničkih grupa, koalicija se oštro usprotivila prijedlogu raspisivanja referenduma. Institucionalna autonomija je neophodan preduslov za rad RTV Slovenije, rekla je Tatjana Greif iz Ljevice. Ona je uvjerena da je prijedlog za raspisivanje referenduma “kukavičje jaje“, kojim bi politička desnica željela da disciplinuje RTV Slovenije.

federalna.ba/AA
Janez Jansa RTV pretplata Slovenija