Janša o protestima: Vlada neće popustiti pod pritiskom

Janša o protestima: Vlada neće popustiti pod pritiskom

Premijer Slovenija Janez Janša poručio je da Vlada neće popustiti pred bilo kakvim pritiskom već će insistirati na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi.

"Vrijeme je da tužilaštvo/pravosuđe više ne toleriše prijetnje i nasilje", napisao je Janša na "Twitteru" u odgovoru na sinoćnje nerede u Ljubljani.

On je dodao da "ulično nasilje nikada nije dovelo do ničeg dobrog". Generalni direktor policije Anton Olaj poručio je na istoj društvenoj mreži da je nasilje na protestima neprihvatljivo.

Predsjednik Skupštine Igor Zorčič najoštrije je osudio nasilje i vandalizam u centru Ljubljane, navodeći da je na parlamentu razbijeno oko 12 prozora.

On je pozvao demonstrante da ubuduće protestuju mirno, a da političari ovaj događaj ne koriste za međusobno obračunavanje.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs je na "Twitteru" napisao da su neredi ponavljanje nasilnih nereda od 5. novembra prošle godine.

Neredi su sinoć izbili prilikom protesta u Ljubljani gdje su se okupili protivnici mjera za suzbijanje koronavirusa.

Okupljeni demontranti su na Trgu republike zapalili baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije. Policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Razbijeno je više policijskih vozila, trgovine, automobili, zapaljeni su kontejneri...

Iz policije su naveli da ima povrijeđenih policajaca, kao i da su neki ljudi privedeni.

federalna.ba/Srna

Janez Jansa neredi Ljubljana
Solomonska ostrva neredi
0 25.11.2021 09:02
Mostar navijači neredi
0 14.11.2021 10:59
Milorad Dodik Janez Jansa
0 08.11.2021 08:54
Rusija neredi nemiri
0 15.10.2021 22:49
FIFA Mađarska Albanija neredi navijači
0 13.10.2021 11:36