Jalalzadeh: Trajni sporazum je iranski prioritet

Jalalzadeh: Trajni sporazum je iranski prioritet

Visoki iranski poslanik izjavio je da je trajni sporazum visoko na dnevnom redu iranskog tima u nuklearnim pregovorima u austrijskoj prijestolnici Beču.

- Iran traga za trajnim sporazumom koji  bi štitio interese Islamske Republike – izjavio je Vahid Jalalzadeh, predsjedavajući Komisije za sigurnosnu i vanjsku politiku iranskog Medžlisa (parlamenta).

- Prijedlozi koje je podnijela grupa P4+1 za privremenim sporazumom nisu iranski ideal, ali se ipak razmatraju u Teheranu – naglasio je Jalalzadeh u izjavi za iransku državnu novinsku agenciju (IRNA) u srijedu.

Dodao je da ti prijedlozi nisu ni prihvaćeni ni odbijeni.

- Obzirom na činjenicu da se Iran suočio s unilateralnim povlačenjem jedne strane iz sporazuma bez obeštećenja, naša zemlja potvrđuje predanost sporazumu zasnovanom na gradnji povjerenja koji bi služio interesima Islamske Republike – naglasio je visoki parlamentarac.

Sjedinjene Države u julu 2015. jednostrano su se povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), a potom su u maju 2018. godine, uvele, kako su ih opisale, sankcije na najvišem nivou protiv Irana.

Kako je Jalalzadeh istaknuo, svaki sporazum zahtijeva ispunjenje obaveza njegovih strana.

- Zapad je nelojalan prema svojim obavezama tako da bi trebao poduzeti praktične mjere ka obeštećenju zbog izgubljenog povjerenja - kazao je on.

Dodatno je naglasio da su SAD iza vrata pregovaračke sobe, i da bi njihov ulazak mogao biti protumačen kao pristanak na razgovore koji su u skladu s interesima Islamske Republike.

Parlamentarni čelnik također je nazvao objave nekih zemalja kao “prekomjerne zahtjeve” koji usporavaju pregovore.

Sudeći po iranskim zvaničnicima, Islamska Republika prisustvuje razgovorima u Beču s ozbiljnošću i autoritetom, i ukoliko je druga strana ozbiljna u ukidanju sankcija, tada bi vrijeme za postizanje sporazuma bilo kraće.

federalna.ba/Fena

Iran Vahid Jalalzadeh