videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Pripadnici Armije RBiH obilježili 27. godišnjicu oslobođenja Jajca od agresorske okupacije

Grad Jajce je grad svih njegovih građana, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, poručeno je sa obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja Jajca od agresorske okupacije. Manifestacija je ovo koja je okupila pripadnike Armije Republike BiH i brojnih zvaničnika iz Federacije BiH. Okupljeni zamjeraju što se ovaj značajan datum obilježava odvojeno, jer su nekad pripadnici HVO-a, HV-a i Armije Republike BiH rame uz rame imali jedan cilj, osloboditi zemlju za sve njene građane.

Operacija Maestral bila je produkt savezništva HV-a, HVO-a, i Armije RBiH nakon Splitskog sporazuma i donijela je nevjerovatne rezultate zajedničkog oslobađanja velikog dijela teritorije Zapadne Bosne. Odbrana, a kasnije i oslobađanje u nemogućim uslovima, trebala bi biti primjer zajedništva, a ne podjela, poručili su učesnici te borbe, bivši pripadnici Armije RBiH.

"Branili su zajedno svoj grad. Zajedno su ga i oslobodili. Mi smo išli od Donjeg Vakufa i srednje Bosne, oni su išli preko Šipova i tu se sreli. Mi smo bili saveznici. Politike insistiraju na tačkama koje nas konfrontiraju, umjesto na periodima i vrijednostima koje mogu nas ujedinjavati", istakao je ratni komandant 17. Krajiške brigade Fikret Ćuskić.

"U borbama za Jajce smo djelovali skupa. Mi smo učesnici borbe za Jajce, oslobodili smo kompletno MZ Vinac, oslobodili smo Rijeku u Krezluku, oslobodili smo dio Bešpelja, uzeli smo dio grada kao i oni", navodi Abid Gromila, ratni komandant 305. Jajačke brigade.

"To je bila jedna herojska borba, borba u kojoj se identiteti nisu gledali. Meni grad Jajce nije potreban ako će u njemu živjeti samo Hrvati, ili u njemu samo Bošnjaci ili Srbi. Ja doživljavam ovaj grad sa svima nama", kazao je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Jajce Husein Omerinović.

Predstavnici grada i Federacije Bosne i Hercegovine podsjetili su na vrijednosti zajedništva koje Jajčani grade kroz stoljeća te poručili da svojatanje i nacionalistička retorika nisu dobrodošli u ovom gradu, osvrćući se na opasne poruke hrvatskih zvnaičnika koji su samostalno obilježili dan akcije Maestral.

"Zaista mi je i krivo i žao što još uvijek neki ljudi dođu u Jajce i žele Jajce predstaviti na način kako ono to nikako niti jeste, niti hoće da bude, niti naši građani žele da to tako bude. Ja sam načelnik svih građana", naglašava Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

"Una je granica između Bosne i Hrvatske, Vrbas protiče sredinom Bosne. To treba da znaju svi, a u udžbenicima neka pročitaju da se malo podsjete da ovo nije hrvatski grad. On je i hrvatski i bošnjački i srpski i svih onih koji žele da žive ovdje", istakla je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Podsjećajući na više od 350 boraca Armije koji su dali svoje živote u odbrani grada od '92. do '95., iz Jajca je poslana poruka da se buućnost treba graditi na temeljima istine, ali i međusobnog uvažavanja, i to je temelj zajedničkog života na ovim prostorima. Poručili su i da su se za slobodnu Bosnu i Hercegovinu i slobodu svih njenih građana borili i Hrvati i Bošnjaci, jer u akciji Maestral tada je jedino bilo bitno da se zajedno oslobodi od agresorske okupacije.

federalna.ba

Jajce godišnjica oslobođenja