videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Jajce i Vitez imaju stan za žrtve nasilja, ali je sve to nedostatno

Aktueliziranje načina zaštite žrtava nasilja u porodici, nakon stravičnog ubistva u Gradačcu, još jednom je potvrdilo da se ovoj zemlji u svim oblastima, pa i socijalnoj zaštiti, najčešće, umjesto prevencijom i uzrocima, bavimo posljedicama. Poseban problem su podijeljene nadležnosti u socijalnoj zaštiti, različita zakonska rješenja po kantonima, nedostatak stučnog osoblja u centrima za socijalni rad, tvrde socijalni radnici sa višedecenijskim iskustvom.

Općina Jajce, zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Njemačke te lokalne zajednice, prije desetak godina prva je u Srednjobosanskom kantonu osigurala stan za smještaj žrtava porodičnog nasilja i trgovine ljudima. Stan za žrtve ima i općina Vitez, ali je sve to nedostatno.

„Gdje su tu porodična savjetovališta? U centrima za socijalni rad nemate psihologa, pedagoga, nemate socijalnih radnika“, govori Indira Mehić-Čejvan, direktorica Centra za socijalni rad Jajce.

Jer, kaže, u zemlji koja je potpisala i obavezala se na provedbu svih međnarodnih konvencija, ne postoji infrastruktura za njihovo provođenje, pa se onda, umjesto otklanjanja uzroka, najčešće bavimo posljedicama. Uz smještaj u stanove, koriste se i usluge sigurne kuće u Zenici.

„Posljedice su, kad govorimo sa ekonomskog osnova, puno skuplje nego da ulažemo u jačanje porodičnih odnosa“, dodaje Mehić-Čejvan.

Glasnogovornik Uprave policije MUP-a SBK-a Hasan Hodžić navodi kako su policijski službenici u SBK-u u prvih šest mjeseci ove godine evidentirali 56 krivičnih djela nasilja u porodici - to predstavlja povećanje za pet djela u odnosu na isti period prethodne godine.

„Ono što je najbitnije reći da ni jedna osoba koja treba tu neku vrstu oblika pomoći nije ostala na cesti - svaka osoba smještena prikladno, Ministarstvo finansijski sve pokriva te troškove“, ističe ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a Anto Matić (HDZ BiH).

Fatima Čajlaković socijalna je pedagoginja u zeničkoj Medici: „U 2023. godini u sigurnu kuću Medica sa područja SBK-a bilo je zbrinuto osam osoba. Bilo je i djece koja su žrtve nasilja roditelja iz imućnih porodica“.

Za razliku od ostalih kantona, Srednjobosanski još nema besplatnu pravnu pomoć za žrtve, koje ni u zakonu nisu prepoznate kao socijalna kategorija.

federalna.ba

pravna pomoć sigurna kuća žrtve nasilja porodično nasilje žrtve porodičnog nasilja obiteljsko nasilje
nasilje u porodici nasilje u obitelji porodično nasilje obiteljsko nasilje Brčko
0 01.06.2024 13:22
sigurna kuća Trebinje
0 29.05.2024 11:19
Mostar HNK obiteljsko nasilje
0 12.12.2023 13:43
Mostar sigurna kuća
0 30.11.2023 19:29
Staša Košarac porodično nasilje
0 20.11.2023 20:47