Jačanje saradnje između vojnog predstavnika BiH pri EU s nadležnim institucijama u okviru EEAS i EU
(Izvor: Fena/Ministarstvo odbrane BiH)

Jačanje saradnje između vojnog predstavnika BiH pri EU s nadležnim institucijama u okviru EEAS i EU

Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako primio je u srijedu u službenu posjetu višeg vojnog savjetnika Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) kontraadmirala Jürgena Ehlea i strateškog planera/političku savjetnicu komandanta za operacije EEAS Magali Savy.

Razmijenjene su informacije vezane za saradnju EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, te je dogovoreno jačanje međusobne saradnje između Vojnog predstavnika BiH pri EU sa nadležnim institucijama u okviru EEAS i EU.

Osim ovoga, razgovarano je o sigurnosnim izazovima u svijetu, sa posebnim osvrtom na situaciju u istočnoj Evropi i Bliskom istoku.

Razgovarano je i o sljedećoj tranši pomoći za odbrambeni sistem BiH za ovu godinu, koja se realizira kroz Evropska mirovna sredstva (European Peace Facility).

Ehlea i Savy su izrazili želju za nastavkom dobrih odnosa, kako sa vojnim predstavnikom BiH pri EU, tako i sa institucijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo odbrane BiH
otvoreno nebo OSBiH posmatrački let Ministarstvo odbrane BiH
0 12.05.2024 18:42
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28
Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrane BiH
0 13.02.2024 17:43
Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine NATO Slovenija
0 24.01.2024 18:26
Oružane snage BiH 1. decembar Ministarstvo odbrane BiH Rajlovac
0 30.11.2023 14:08