videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Jačanje policijskih struktura u USK-u, 69 kadeta od petka na Akademiji

Predstavnici Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Unsko-sanskog kantona (USK) potpisali su danas ugovore sa kandidatima koji su uspješno prošli konkursna testiranja. Njih 69 bi već od petka trebalo biti na petomjesečnoj obuci u Policijskoj akademiji u Sarajevu.

-Zahvaljujući Vladi Unsko-sanskog kantona stvoreni su preduslovi za prijem 108 novih policijskih službenika, međutim samo njih 70 je zadovoljilo na prethodnim testiranjima. Jedan kandidat je već nažalost odustao, dok za dvoje čekamo završetak procesa sigurnosne provjere. Ovo je inače prva generacija policijskih kadeta s područja našeg kantona nakon 2018. godine, što je uslovljeno objektivnim razlozima poput pandemije koronavirusa i ograničenih smještajnih kapaciteta na Akademiji - naveo je komesar Policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

Uspješna sportašica i kadetkinja Ajla Vojić s nestrpljenjem je čekala ovakvu priliku, jer policijski poziv smatra časnim i hrabrim.

-Vjerujem da će na Akademiji biti vrlo teško, ali potrudit ćemo se da dostojanstveno opravdamo ovu priliku. Nakon toga želim časno i profesionalno obavljati svoj posao, odnosno pomagati svojim sugrađanima - kazala je Vojić.

Policiji u ovom kantonu neophodno je značajno popunjavanje ljudskih resursa, tako da je već ponovno raspisana konkursna procedura za popunu svih preostalih planiranih radnih mjesta.

-Konkursna procedura je već u toku, pa se nadam kako ćemo već u oktobru provesti testove znanja i fizičke spremnosti. Ukoliko bude sve u redu i nakon procesa sigurnosnih provjera, ti bi kadeti mogli već u februaru naredne godine na obuku u Policijsku akademiju - kaže predsjednik Komisije za izbor policijskih kadeta Jusuf Mešić.

Vlada Unsko-sanskog kantona i ovim je primjerom potvrdila da u posljednjih nekoliko godina izdvaja značajna financijska sredstva za jačanje svih policijskih struktura i resursa.

federalna.ba/Fena

USK kadeti