‘Ja sam kralj i uništit ću te!’: Frenetični nastup argentinskog predsjednika
(Izvor: Agustín Marcarian/Reuters)

‘Ja sam kralj i uništit ću te!’: Frenetični nastup argentinskog predsjednika

Argentinci ga zovu "Ludak". Ove se sedmice proglasio njihovim monarhom.

“Ja sam kralj izgubljenog svijeta! Ja sam kralj i uništit ću vas" Javier Milei urlao je u mikrofon u srijedu navečer dok je kao showman izlazio na pozornicu za svoj prvi nastup na stadionu od njegovog izbora prošle godine.

Koncert, u poznatoj areni s kapacitetom od 8000 ljudi u Buenos Airesu pod nazivom Luna Park, privukao je horde desničarskih obožavatelja – većinom mladića – koji su došli vidjeti svog libertarijanskog vođu i ljubitelja rocka u kožnoj jakni do koljena .

"Učinio sam to jer sam želio pjevati", izjavio je Milei, 53, koja je kao tinejdžer bio frontmen u cover bendu Rolling Stonesa pod nazivom Everest, a obožavatelj je opernog kompozitora Giuseppea Verdija.

Lojalisti su hvalili Mileinu odluku da nastupi na sceni koju su prije krasili Frank Sinatra, Duran Duran, Liza Minnelli i a-ha – i gdje je nogometna legenda Diego Maradona priredio nezaboravno raskošno vjenčanje 1989. godine.

Sergio Gómez, vlasnik prevozničke kompanije koji je preletio više od 700 milja kako bi svjedočio Mileinoj "fešti slobode", priznao je da je predsjednikova radikalna ekonomska politika, bez iznimke, "izravno štetna za njegove lične aktivnosti".“Ukinuo je sve subvencije iz javnog prevoza putnika, cijene su porasle i to je izravno utjecalo na ljude", rekao je Gómez. "Ali uvjeren sam da moramo dovršiti ekonomsko čišćenje - ne možemo nastaviti živjeti u laži", dodao je, ponavljajući frustracije više od 14 miliona glasača koji su Milei doveli na vlast.

Ana Eugenia Clemente, 33-godišnja venezuelanska glumica, grčevito je držala Mileinu novu knjigu veličajući glavnog argentinskog zabavljača. “Osjećam duboku mržnju prema zloj ljevici koja je oštetila moju zemlju i osjećam da je Milei osoba koja je došla spasiti ne samo Argentinu, već i svijet,” oduševljeno je rekla.

Argentinska opozicija bila je manje impresionirana, nazvavši „jam session“ pokušajem odvlačenja pažnje od domaćih problema pogoršanih Mileijevim nastojanjem za štednjom i reformama koje je bivši čelnik Ukipa Nigel Farage opisao kao "Thatcherizam na steroidima".

"Svojim nastupom u Luna Parku Milei prikriva ogromnu ekonomsku i društvenu krizu, koju je njegova ekonomska administracija samo pogoršala", rekao je Itai Hagman, zastupnik koalicije lijevog centra Frente de Todos. “Nema izgleda za kratkoročno ili srednjoročno poboljšanje; ideja o brzom oporavku ili bumu stranih ulaganja samo je u predsjednikovim mislima.” Novine La Nación su navele da je Milein “krajnje blistav događaj” bio drugačiji od bilo čega čemu je Argentina prije svjedočila “prije svega u vremenima krize i ekonomske prilagodbe”.

"Bila je to dvosatna paganska misa koju je slavio predsjednik u ekstazi", navodi se o showu koji je osmišljen za promociju Mileijeve najnovije knjige, Kapitalizam, socijalizam i neoklasična zamka.

Rock koncert – na kojem je predsjednikov posebno okupljeni bend svirao pjesme argentinskog hard rock sastava La Renga – pomoći će učvrstiti rastuću međunarodnu reputaciju Milei kao kako ga je magazin Time ove sedmice nazvao “najekscentričnijim šefom države na svijetu”. Također će ojačati njegovu poziciju vodećeg člana globalne desnice, uz Donalda Trumpa, bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i mađarskog premijera Viktora Orbana. Za bubnjevima uz argentinskog predsjednika svirao je Bertie Benegas Lynch, pro-Mileiski kongresmen, koji je za tu priliku nosio majicu sa žutom Gadsdenovom čegrtušom – simbol Mileinog pokreta i američke krajnje desnice – uz poruku: “Nemojte gaziti po meni! ”

Tokom showa, Milei je osudio "proklete komuniste" koje krivi za argentinsku ekonomsku „bolest“ i "neprijatelje koji pokušavaju svrgnuti ovu vladu jer žele nastavak socijalizma i bijede", kao i "ubilački" pokret za izbor. “Jedem elitu za doručak!” Milei je pjevao, malo mijenjajući tekst pjesme La Renga Panic Show.

Ali kritičari kažu da izrazito nepredsjednička izvedba neće pomoći u rješavanju problema kao što su rastuće siromaštvo i nezaposlenost te jedna od najviših stopa inflacije u svijetu. Argentina sada prolazi kroz svoju najtežu privrednu krizu u dva desetljeća – situaciju koju je Milei obećao riješiti nakon svog izbora prošlog novembra. Ali šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, troje od pet građana živi u siromaštvu, a godišnja inflacija porasla je na gotovo 300% - ispred Sirije, Libanona i Venezuele, iako je mjesečna inflacija donekle usporila posljednjih mjeseci.

Nekoliko sati prije nego što je Milei uzeo mikrofon u ruke, vladin ured za statistiku objavio je da je ekonomska aktivnost pala za nevjerovatnih 8,4% u martu u poređenju s prethodnom godinom. Neslužbeni tečaj dolara, poznat kao "plavi dolar", dosegao je najvišu vrijednost svih vremena od 1.280 pezosa. Prošle su sedmice u sjevernoj pokrajini Misiones izbili protesti policajca i učitelja koji su tražili povećanje plata kako bi im se pomoglo nositi s rastućom inflacijom.

Gustavo Córdoba, direktor konzultantske tvrtke za političku komunikaciju Zuban Córdoba, rekao je da je Mileijev "samoproslavljeni, plemenski" show pokušaj da se naloži njegova baza u vrijeme kada mnogi Argentinci nisu uvjereni u predsjednikovu ekonomsku "revoluciju".

"Vlada... hitno treba povoljne ekonomske rezultate", rekao je Córdoba. U nedostatku toga, "ono što radi je - zabava".

federalna.ba/The Guardian

predsjednik Argentina koncert