J. Koreja koristi umjetnu inteligenciju radi boljeg nadzora S. Koreje

J. Koreja koristi umjetnu inteligenciju radi boljeg nadzora S. Koreje

Južna Koreja koristi umjetnu inteligenciju (AI) u svojoj vojsci kako bi poboljšala nadzor prema Sjevernoj Koreji.

Seul testira sisteme sa vještačkom inteligencijom kako bi "bolje pratio rastuće prijetnje Sjeverne Koreje" s linija fronta duž granice u okrugu Yeoncheon u sjevernoj provinciji Gyeonggi koja dijeli Korejsko poluostrvo, javlja Yonhap News.

Sistemi sa AI-om instalirani su na južnokorejskoj vojnoj ispostavi duž južnog vrha Demilitarizovane zone (DMZ), koja dijeli dvije zemlje.

Hansan bataljon južnokorejske vojske koristi AI tehnologiju u "uspostavljenim uređajima za termalno posmatranje za analizu video snimaka u realnom vremenu i prepoznavanje ljudi i divljih životinja, kao što su jeleni i svinje", navodi se.

Rečeno je da magla otežava vidljivost preko granice. Međutim, napredni nadzorni monitori u Seulu olakšavaju vojnicima praćenje svojih sjevernokorejskih kolega.

“Sistem trenutno pomaže vojnicima u analizi aktivnosti na sjevernokorejskoj granici, a vojska očekuje da će sposobnosti umjetne inteligencije postati još bolje s poboljšanjima algoritama”, dodaje se.

Korejska demilitarizirana zona granični je pojas koji se proteže preko Korejskoga poluotoka i koja dijeli poluotok na pola. Uspostavljena je kao tampon zona između Sjeverne i Južne Koreje prema odredbama Korejskoga mirovnog sporazuma iz 1953. između Sjeverne Koreje, Kine i Ujedinjenih naroda. Zona je decenijama prostor pograničnih incidenata.

federalna.ba/AA
vještačka inteligencija Južna Koreja
Južna Koreja Kim Jong-un smeće
0 10.06.2024 09:12
Sjeverna Koreja Južna Koreja smeće
0 29.05.2024 15:05
Almir Badnjević vještačka inteligencija Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka
0 17.05.2024 11:19
vještačka inteligencija varanje
0 13.05.2024 14:30
Južna Koreja ubistvo mačke
0 23.04.2024 13:16