Izvršeno izmještanje migrantskih porodica iz napuštenih objekata u USK
(Izvor: Fena/Služba za poslove sa strancima)

Izvršeno izmještanje migrantskih porodica iz napuštenih objekata u USK

Inspektori Službe za poslove sa strancima, provodeći pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca na području Unsko-sanskog kantona, utvrdili su da na lokalitetu Bosanske Bojne, u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom u napuštenim objektima boravi nekoliko migrantskih porodica.

Obzirom da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uslova za njihov boravak, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima. 

Služba u saradnji sa Graničnom policijom BiH, i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sa navedenog lokaliteta je u subotu izmjestila i u Privremene prihvatne centre smjestila devet migrantskih porodica sa ukupno 43 člana, od kojih je 19 djece. Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu su smješteni u izolacijski dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja virusa COVID-19. 

Služba će i u narednom periodu nastaviti provoditi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/Fena

migranti migrantska kriza BiH USK
BiH crna hronika droga narkotici ZDK
0 06.05.2021 18:51
BiH Jahorina turizam turisti planina skijanje
0 06.05.2021 18:43
BiH cesta Travnička cesta modernizacija Zenica Vjetrenica Vitez
0 06.05.2021 18:40
BiH Slovenija Šefik Džaferović Zorica Bukinac
0 06.05.2021 18:34
Nedžad Alić Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine dijaspora BiH
0 06.05.2021 16:26