Izvještaj UN-a: Nedostaci hrane i ljudskih sloboda dodatno pogoršani u Sjevernoj Koreji
(Izvor: Arhiva)

Izvještaj UN-a: Nedostaci hrane i ljudskih sloboda dodatno pogoršani u Sjevernoj Koreji

Usljed produženog zatvaranja granica zbog COVID-19 i sve većeg napada na građane, Sjeverna Koreja se suočava sa najgorom situacijom s oprskobom hranom i stanjem ljudskih prava u posljednjih nekoliko godina, navodi se u izvještaju koji je u petak objavio istražitelj Ujedinjenih naroda, javila je UPI.

Tomas Ojea Quintana, specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, rekao je u izvještaju da su se uslovi u toj državi pogoršali tokom šest godina koliko je on na toj funkciji.

- Specijalni izvjestitelj je ozbiljno zabrinut zbog pogoršanja stanja ljudskih prava, posebno zbog pogoršanja krize s hranom i strože kontrole sloboda ljudi - napisao je Ojea Quintana u finalnom izvještaju, koji će biti predstavljen Vijeću UN-a za ljudska prava u ponedjeljak.

Više od 41 posto stanovništva nema siguran izvor hrane, navodi se u izvještaju, dok samo 29 posto djece uzrasta od 6 do 23 mjeseca prima minimalno prihvatljivu ishranu prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Proizvodnja hrane u Sjevernoj Koreji prošle godine iznosila je 4,6 miliona tona, prema Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje, dok je zemlji potrebno više od šest miliona tona da prehrani svoj narod.

- Hronični nedostaci u dostupnosti adekvatne hrane tokom cijele godine bili su stalna preokupacija tokom godina, a sada kada je zemlja još uvijek pod strogim mjerama COVID-19, zabrinutost oko snabdijevanja hrane je ozbiljnija nego u bilo kom periodu tokom šestogodišnjeg mandata specijalnog izvjestioca - navodi se u izvještaju.

federalna.ba/Fena

Sjeverna Koreja nedostatak hrane Ljudska prava
Michelle Bachelet Ljudska prava BiH
0 24.06.2022 14:15
Sjeverna Koreja šefica diplomatije
0 11.06.2022 15:55
Wendy Sherman SAD Sjeverna Koreja nuklearna bomba
0 07.06.2022 09:36
Ljudska prava
0 31.05.2022 16:12