Izvedbom predstave 'Psihopate' počeo festival Mostarska liska
(Izvor: Fena/Mario Obrdalj)

Izvedbom predstave 'Psihopate' počeo festival Mostarska liska

Predstavom Mostarskog narodnog pozorišta “Psihopate“, makedonske autorice Eve Kamčevski, u režiji crnogorskog reditelja Zorna Rakočevića, počeo je festival komedije “Mostarska liska“.

Riječ je o dramskom komadu koji je nastao u estetizovanom maniru, stilu i vizuelnom identitetu i koji sa sobom nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti, empatije, te otuđenju ljudi jednih od drugih.

U predstavi igraju Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj i Lejla Pajić.

Na festivalu, koji će trajati do 25. maja, bit će odigrano još šest predstava: “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Djelidba“, Kamernog teatra 55 Sarajevo, “Zid“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Tko je ovdje lud'', Kazališta Planet Art iz Zagreba, “Covid ljubav“, Pozorišta, “Prijedor“, “Terapija“, Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svake večeri malu lisku za najbolju glumu dobit će jedan od glumaca u predstavi, a najbolje će birati stručni žiri u sastavu Aleksandar Seksan, Erol Kadić i Goran Damjanac. Žiri publike čine Amira Trbonja, Azemina Gubeljić i Sarah Sarić, a žiri medija Mirsad Behram, Sabina Buzaljko i Berislav Jurič.

Na konkurs je inače pristiglo 40 predstava. Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba. Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.

federalna.ba/AA

Mostarska liska Psihopate
Mostarska liska festival komedije Teatar Exit
0 24.05.2024 08:50
Mostarska liska Međunarodni festival komedije
0 09.04.2024 14:43
Mostarska liska Mostar
0 27.05.2023 10:23